miko
Ladislav Miko, Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Repforoto: TV JOJ

Ladislav Miko: Hoaxy o koronavíruse sú stále v kurze. Či ide o pravdu, zistíte jedným klikom

BRATISLAVA / Zdá sa, že koronakríza prospieva šíriteľom hoaxov. Na internete dnes natrafíte na množstvo nezmyslov. Ako sa proti nám brániť, ako im nenaletieť, to sa vybral zistiť Jano Mečiar. Vyspovedal Ladislava Mika, vedúceho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Aké najčastejšie hoaxy sa šíria v tomto období? Aké sú top témy?

Je ich strašne veľa. Na stránkach EÚ máme 110 rôznych naratívov. Na Slovensku, čo sme zachytili, pár týždňov späť to bolo o tom, že Rusko a Čína pomáhajú viac ako EÚ, pritom Rusko Slovensku nijakým spôsobom zatiaľ nepomáhalo vôbec a Čína nám teda predala veci. A potom sú časté hoaxy, ktoré sa týkajú spôsobov liečenia. Napríklad alkohol, cigarety a kokaín. Alebo bielidlo, čiže niečo, čo vám môže závažne poškodiť zdravie. No a potom sú hoaxy, ktoré sa týkajú fungovania a operovania Európskej únie a ten základný naratív je, že EÚ zlyháva a ide sa rozpadnúť.

Čo je ich cieľom. Vidieť tam možno zámery viaceré v šírení takýchto hoaxov.

Určite je tých cieľov viac. Jeden spočíva vo využívaní situácie a predávaní ľuďom, aby si kúpili čokoľvek a utratili peniaze za nezmysly a ešte si aj poškodili zdravie. Keďže je to veľmi vážna vec, je do toho zapojený aj europol a taktiež spolupracujeme s národnými policajnými orgánmi. To sú veci, ktoré sa veľmi prísne stíhajú. Čo sú tie geopolitické záujmy, tak tam, keď počúvate, čo je v tom hoaxe, tak si môžete domyslieť, že kde je asi pôvodca a kto má záujem na tom, aby išli daným smerom. Pokiaľ sa bavíme o zlyhávaní EÚ, to je starý naratív najmä proruských webov.

Čo s tým robí EÚ, či Európska komisia? Ako si ja, ako bežný človek viem veriť, že či to, čo čítam je nezmysel, alebo nie?

To sú veľmi dôležité veci. Povaha hoaxov je taká, že vždy musíte len reagovať na to, čo sa nové objaví. EK na to zriadila špecializovanú pracovnú skupinu, ktorá má na internete stránku – je vo všetkých národných jazykoch. Súčasne aj na národnej úrovni máme stránku www.euromyty.sk. Na týchto stránkach si môžu občania reálne overiť všetky pochybnosti. Môžu zistiť teda čo je pravdva a čo hoax.

Dobrý profil má aj polícia SR, čo sa týka hoaxov. 

Áno, aj na národnej úrovni existujú hoaxové stránky.

Keďže ste zástupcom Európskej komisie, poďme sa pozrieť na tie hoaxy, že EÚ nič nerobí, zlyháva, ako je to v skutočnosti?

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Treba povedať, že napriek tomu, že sa očakávalo, že raz príde väčšia pandémia, bola to jedna z očakávaných hrozieb, ktoré nastanú, tak pravdepodobne nikto nebol pripravený na tento typ a rozsah. To sa ukazuje aj na národnej úrovni a v podstate tá pripravenosť – nedá sa povedať, že by bol nejaký štát pripravený. Niečo málo možno ázijské štáty, ktoré zažili SARS. Čiže tie úvodné fázy boli pomerne divoké. Predovšetkým zaostávala solidarita, keďže každý štát v prvom rade, pochopiteľne, myslel na svojich občanov. Ale začalo sa ukazovať práve v priebehu času, že bez tej spolupráce sa to nedá. Na veľa veciach sme závislí my alebo hociktorý iný štát, na dodávkach z iných štátov a keď sa hermeticky uzavrú hranice napríklad, tak to proste nemôže fungovať. Po takom prvom náraze, spamätaní sa, EÚ už v januári varovala cez svoju inštitúciu, čo je centrum pre nákazlivé choroby, aby sa predzásobili presne z dôvodov tejto nákazy. Myslím si, že to trošku zaniklo, lebo predzásobenosť nebola dostatočná. A potom v momente, keď to udrelo, tak sa okamžite rozbehli diskusie. Ja veľmi často čítam jeden z hoaxov, že Únia kritizovala to, že sa zavreli hranice, že veď to je dobré, ale realita bola taká, že sme hovorili o nekoordinovanom zatváraní hraníc, čiže o tom, že sa zatvoria aj tie kanály pre presun tovarov, čo bolo pre prežitie veľmi dôležité. A postupom času prišlo k opatreniam, ktoré toto všetko zaobstarali. EÚ navrhla green lines pre rýchly presun tovarov cez zavreté hranice, zabezpečovala repatriáciu 10 000 Európanov z celého sveta ale aj v rámci Európy. Opatrení z európskej strany je veľmi veľa, sú to desiatky opatrení ale najväčšia časť myslí predovšetkým na to, že táto kríza má obrovské ekonomické dopady, veľa ľudí môže prísť o prácu, ekonomika padá a bude treba ju rýchlo reštartovať. Európa uvoľňuje enormné prostriedky, to sa ešte nestalo, aby sme hovorili o biliónoch eur na to, aby sa znovu naštartovala európska ekonomika.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices