auto, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nové kroky na hraniciach, ktoré zaviedol krízový štáb, sťažili Slovákom život

BRATISLAVA / Opatrenia počas týchto dní sú prísnejšie než v okolitých krajinách. Hoci nevyhovujú všetkým, dodržiavať sa musia v záujme ochrany seba i ostatných. Nové kroky na hraniciach, ktoré zaviedol krízový štáb od tohto týždňa, sťažili život Slovákom v prihraničných oblastiach. Za účasti ministra vnútra v piatok na jednom z úsekov prebehla kontrola.

Minister vnútra prišiel v piatok dopoludnia aj na hraničný priechod s Maďarskom. Práve obyvatelia prihraničných miest s Maďarskom považujú niektoré z krokov za neprimerané. Preto si na hraniciach niektorí z nich počkali na ministra. Osobne sa chceli poradiť, ako majú postupovať.

„Pracujeme v BA, aj manželka má nejaké pracovné záležitosti a máme 1,5-ročné dieťa. Prišli sme na hranicu a nevedia, že čo majú robiť s našim dieťaťom, nechcú nás pustiť. Dôvodom je naše dieťa, my ho nemáme komu nechať,“ opísal Martin, obyvateľ Rajky.

V prípade, ak by táto rodina prešla s dieťaťom na Slovensko, to by muselo skončiť v povinnej 14-dňovej karanténe.

„Dieťa nie je pendler. Nikomu nebránime, aby si splnil svoje pracovné záväzky, ktoré má v BA, Toto nie je situácia, ktorá je jednoduchá. Toto je zložité. Ak chceme ísť ako rodina plniť si svoje záväzky do zamestnania, tak vybehnem ja, to je 15 km do firmy, vrátim sa, dieťa bude v starostlivosti rodiča a je to pre mňa vyriešené,“ povedal Robert Gucký z Úradu hraničnej a cudzineckej polície.

Na dieťa sa nevzťahujú výnimky tzv. pendlerov. A práve oni, teda niektorí z nich, mali problém pri prechode cez hranice. Zabudli si pripraviť potrebné nové tlačivo.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

„Potrebujem ísť pracovne do BA. Nebol som tam niekoľko dní. A teraz sa na tento papier, ktorý od stredy neplatí, nedostanem do roboty, takže budem musieť zavolať šéfovi, možno prídem o prácu, ja netuším. Nemám tu tlačiareň, nemám tu nič, neviem sa dostať k tlačivu,“ uviedol obyvateľ Rajky Vladimír.

„Viete, tie opatrenia sa menia práve preto, že sú medzi tými ľuďmi, ktorí by ich mali dodržiavať takí, ktorí jednoducho nechcú dodržiavať, špekulujú rôznym spôsobom, vymýšľajú si, klamú, predkladajú rôzne tlačivá, ktoré sú falošné a práve kvôli takýmto, bohužiaľ tieto opatrenia jednoducho musia byť upravované a možno potom pre niekoho sa to potom zdá, že zbytočne sa buzerujú ľudia, ale verte mi, že naozaj to nie je s cieľom, aby sme buzerovali niekoho, ale aby sme chránili občanov SR,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices