Od černobyľskej havárie dnes uplynulo 34 rokov

Od černobyľskej havárie dnes uplynulo  tridsaťštyri rokov. Presne v apríli, keď si pripomíname toto smutné výročie ukrajinskej tragédie, zachvátili černobyľskú oblasť rozsiahle ohne, ktoré sú však  už pod kontrolou hasičov.  

V sobotu 26.4. 1986 v noci o 1 hodine a 23 minúte došlo k najväčšej  jadrovej  havárii v dejinách ľudstva. Počas experimentu, ktorým testovali  nový bezpečnostný systém,  došlo k prehriatiu a následne explózii reaktora, v dôsledku  čoho  sa do ovzdušia  uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý sa presúval  z územia vtedajšieho  Sovietskeho zväzu do   Európy, až do  Škandinávie. 

Po výbuchu sa kontaminovali obrovské časti Ukrajiny, Ruska, ale aj Bieloruska, kde dopadlo cca 70%  rádioaktívneho spadu. Kvôli tejto fatálnej chybe museli presídliť viac ako 200 000 ľudí. 

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Výbuch v jadrovej elektrárni zabil 34 ľudí, úrady však predpokladajú, že nasledujúcich 70 rokov sa u väčšiny obyvateľstva zvýši úmrtnosť a narastie  počet  rakovinových ochorení o  2%, na ktoré zomiera veľké množstvo ľudí. 

Je dôležité si pripomínať túto tragédiu, aby sa v budúcnosti neopakovala.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

migranti

EÚ vyšetrí postup Frontexu v spojitosti s tragédiou lode s migrantmi pri Grécku

Ombudsmanka EÚ Emily O’Reillyová v stredu oznámila začiatok vyšetrovania agentúry Frontex v spojitosti s potopením …

Consent choices