Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Ani v čase korona pandémie nebudem tolerovať diskriminačné opatrenia krízového štábu a hlavného hygienika

Poslankyňa Európskeho parlamentu a predsedníčka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová sa s dôraznou žiadosťou obrátila na hlavného hygienika a na šéfa krízového štábu, ktorí rozhodujú aj o opatreniach pre cezhraničných pracovníkov a občanov prihraničných oblastí, aby zrušili alebo zmenili iracionálne opatrenia, ktoré výrazne diskriminujú tisíce slovenských občanov.

„Ide o tisíce našich občanov, ktorých iracionálne opatrenia krízového štábu a hlavného hygienika existenčne ohrozujú. Sú medzi nimi napríklad onkologickí pacienti, ktorí sa nevedia dostať na kontrolu k odbornému lekárovi, sú medzi nimi deti, ktoré nepúšťajú cez hranice na povinné očkovanie, sú medzi nimi matky a otcovia, ktorí sa nevedia dostať k rodinám a sú nútení ísť do štátnej karantény napriek negatívnemu výsledku testu a to len preto, že Slovensko odmieta uznávať výsledky testov vykonaných inde ako na Slovensku,” povedala Ďuriš Nicholsonová.

O tom, že niektoré členské štáty ako Slovensko prijali diskriminačné opatrenia v príkrom rozpore s odporúčaniami Európskej komisie hovorila Ďuriš Nicholsonová aj komisárom EK Nicolasom Schmitom. Obaja sa zhodli na tom, že takáto diskriminácia je aj v čase pandémie neprípustná.

„Nemôžem tolerovať prípady, kedy polícia nepustí občana SR trvale žijúceho v pohraničnej oblasti Rakúska s dieťaťom na povinné očkovanie alebo do práce, ženu na rizikovom tehotenstve cez hranice len preto, že nemá potvrdenie od zamestnávateľa. Opatrenia a podmienky, ktoré prijali, sú nevykonateľné. Opäť si nachádzame skupiny občanov, z ktorých ideme robiť ľudí druhej kategórie a bezpečnostnú hrozbu?“ pýta sa europoslankyňa.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Lucia Ďuriš Nicholsonová žiada o predĺženie prihraničného pásma pre cezhraničných pracovníkov z 30 km na 100 km od štátnej hranice alebo jeho úplne zrušenie, ak sa človek preukáže negatívnym testom, zrušenie povinnosti ísť do štátnej karantény pre negatívne testovaných, žiada tiež zavedenie 24 hodinovej výnimky pre neodkladné návštevy a v prípade prekročenia tejto lehoty, predĺženie platnosti testu v prípade negatívneho výsledku na 4 dni po vzore Českej republiky a Rakúska, pričom cezhraničných pracovníkov z tejto povinnosti úplne vyňať.

Požaduje tiež nápravu pri poskytovaní informácií občanom tak, aby boli zrozumiteľné, aktualizované, aby sa občan nemusel preklikávať cez stránky ministerstiev a úradov, a aby sa na jednom mieste dozvedel všetko potrebné. „V 21. storočí by som privítala, aby občania dostávali na email alebo do mobilov správy o opatreniach, usmerneniach a o celkovom vývoji v súvislosti s korona pandémiou na pravidelnej báze, aby sa k nim cez množstvo kanálov nedostávali zmätočné informácie, “ dodáva Ďuriš Nicholsonová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament v stredu podporil predĺženie výnimky z pravidiel EÚ o ochrane súkromia, ktorá uľahčuje …

Consent choices