chudoba
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ľudia, ktorí už pred koronakrízou žili v chudobe a boli sociálne vylúčení, sú a tom dnes ešte oveľa horšie

Ľudia bez príjmu alebo bez domova budú aj naďalej dostávať potrebnú pomoc. Umožnia to nové zmeny Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby.

Ľudia, ktorí už pred koronakrízou žili v chudobe a boli sociálne vylúčení, sú a tom dnes ešte oveľa horšie. Nejde pritom len o bezdomovcov, ale problémy majú aj rodičia samoživitelia, ktorí tak zostávajú odkázaní na pomoc ostatných. Európsky parlament odhlasoval 17. apríla zmeny čerpania z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby. Spravodajkyňou návrhu bola slovenská poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR).

Jednotlivé vlády si vďaka tejto zmene upravia systém pomoci pre najchudobnejších. V prvom rade tak, aby ich chránili pred nákazou koronavírusom. Jedlo a veci každodennej potreby môžu zabezpečiť prostredníctvom elektronických poukážok alebo poukážok v akejkoľvek inej forme. Súčasťou tejto základnej pomoci by mal byť v momentálnej situácii aj ochranný materiál a hygienické potreby.

Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD)
  • Od roku 2014 sa z neho poskytuje pomoc najchudobnejším obyvateľom Európy: ľuďom, ktorí nemajú čo jesť, chudobným deťom, ľuďom bez domova.
  • Zabezpečuje pre nich jedlo, oblečenie a hygienické potreby ale aj psychologickú pomoc a podporuje ich sociálne začleňovanie.
  • Pomoc z neho sprostredkovávajú partnerské organizácie, ktoré ju prispôsobujú miestnym podmienkam. V Chorvátsku napríklad 11 tisíc ľudí dostalo základné potraviny a v Slovinsku sa z neho financovali programy pre deti z najchudobnejších rodín.
  • Na roky 2014-2020 EÚ do fondu vložila viac ako 3,8 miliardy eur. Minimálne 15% nákladov na zvolený program financujú samotné členské štáty.

Na základe zmien, ktoré schválil Európsky parlament, budú môcť členské štáty období rokov 2020-2021 požiadať o stopercentné financovanie z rozpočtu EÚ.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices