ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Guvernér NBS Kažimír: Je to horšie, ako sme čakali. Predstavil scenáre vývoja ekonomiky

BRATISLAVA / Je to ešte horšie ako sme čakali, teraz keď už vidíme viac v tme. Povedal to na video-konferencii guvernér Národnej banky. Peter Kažimír predstavil opäť tri scenáre vývoja ekonomiky a koľko ľudí pravdepodobne príde o prácu pre koronakrízu.

Národná banka pred mesiacom vo svojom átriu písala prvé tri scenáre možného vývoja ekonomiky. Bol to čas totálnej neistoty. Dnes cez videokonferenciu už v kúsok menšom zmätku píše nové tri. Pri najhoršom scenári sa hospodárstvo prepadne až o 14 percent. Kým v marci bol najhorší predpoklad mínus deväť. „Teraz si prosím zapamätajte tri nové čísla, a to sú –  6, 9 a 14,“ vyhlásil guvernér NBS Peter Kažimír. Centrálna banka predpokladá, že to pôjde nakoniec takto – 9,3%.

Takto pred mesiacom si však myslela, že sa to bude vyvíjať tiež stredným scenárom, teda mínus päť a nie najhorším, ktorí je už teraz len stredne zlý. Národná banka tak odhaduje horší vývoj ako ministerstvo financií spred dvoch týždňov. Eduard Heger a jeho tím to tipli na mínus 7 percent. Takýto masívny prepad ekonomiky bude mať negatívny vplyv na deficit aj verejný dlh. Nebudú tak naopak rásť veľmi ceny, ale pôjdu dole mzdy. „Na úrovni asi 3 percent,“ podotkol Kažimír.

Nezamestnanosť sa zvýši

Koronakríza pritom spôsobí pravdepodobne ešte väčšiu paseku pri zamestnanosti, ako posledná po roku 2009. „O prácu príde od 45- tisíc až 100- tisíc ľudí,“ poznamenal Kažimír. Mohlo by to byť ešte horšie, keby nebolo podporných opatrení, ktoré by mali zachrániť 50 tisíc pracovných miest.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Zamestnávatelia vravia, že by tých zachránených miest mohlo byť aj viac, keby bola pomoc výdatnejšia.
Kedže u nás naďalej klesá počet nakazených, mŕtvych je menej ako na kopec iných ochorení, minister hospodárstva by v tomto marazme zvolil rýchlejšie uvoľňovanie ekonomiky. „Malo by sa postupovať rýchlejšie, nie v dvojtýždňonom takte ale v týždňovom,“ vyjadril sa minister Richard Sulík.

O tomto zatiaľ ale vláda neuvažuje, obáva sa nového šírenia nákazy potom. Dno by mala svetová a naša ekonomika dosiahnuť v tomto štvrťroku a potom by malo postupne prísť k výraznému oživeniu, ktoré by mohlo skončiť neuveriteľným nárastom ekonomiky až o 8 percent v budúcom roku. To je však ešte momentálne naďalej veľká tipovačka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices