potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Na slovenských pultoch sa objavilo nekvalitné kuracie mäso z Poľska. Kontrola v ňom našla salmonelu

SLOVENSKO / Kontroly v apríli vykonané Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) opätovne potvrdili, že lacné poľské hydinové mäso dovážané na Slovensko je nevyhovujúce. Za posledných niekoľko dní mesiaca apríl boli podľa ÚHS z trhu stiahnuté mnohé výrobky s krajinou pôvodu Poľsko. Informoval o tom riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Medzi stiahnuté poľské výrobky z trhu patria na základe nedostatku Salmonella Enteritidis kuracie prsia od výrobcu Firma Handlowo-Produkcyjna „JANAS“, chladené kuracie štvrte od firmy KABANOS Kojs Miroslaw i Joanna Kojs – Kowalczyk sp. Jawna, chladené kuracie štvrťky od spoločnosti Zaklady Miesne Wieslaw Lesniak a kuracie prsia chladené od výrobcu P.P.H.U. BIELA, Stanislav Biela.

Poľské hydinové mäso je na Slovensko dovážané podľa ÚHS za podozrivo extrémne nízke ceny, ktoré vyvolávajú následné znižovanie cien slovenskej produkcie a veľké straty pre slovenských producentov hydinového mäsa a ohrozenie ich existencie v súčasnej krízovej situácii. „Ceny poľských producentov sú výrazne pod úrovňou výrobných nákladov a ohrozujú hospodársku súťaž na našom trhu. Takéto ceny sú pre slovenských spracovateľov a chovateľov hydiny likvidačné,“ ozrejmil Molnár.

Posledný prieskum zastúpenia jednotlivých druhov potravín v obchodných reťazcoch pôsobiacich na slovenskom trhu realizovaný Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) preukázal, že na slovenskom trhu je iba 45 % slovenského hydinového mäsa. „Preto je dôležité, aby spotrebitelia dávali prednosť slovenskému hydinovému mäsu a pozorne čítali údaje o krajine pôvodu uvedené na etikete hydinového mäsa. V prípade, ak je na nich uvedené chované: Slovenská republika (Slovensko, SR), zabité: Slovenská republika (Slovensko, SR), majú garanciu, že ide o slovenské hydinové mäso, ktoré je kvalitné, bezpečné, zdravé, čerstvé a niekoľkokrát skontrolované veterinárnymi inšpektormi,“ dodal Molnár.

Z vyššie uvedených dôvodov sa Únia hydinárov Slovenska obracia na štátne inštitúcie s požiadavkou na pokračovanie a zintenzívnenie kontrol dovážaného poľského hydinového mäsa na náš trh a na prijatie účinných opatrení na zamedzenie dovozu lacného a nekvalitného hydinového mäsa do SR. „Únia hydinárov Slovenska sa chce poďakovať ŠVPS SR a Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za zvýšenú intenzitu kontrol dovážaného hydinového mäsa v obchodnej sieti v SR. Je to jediná cesta ako ochrániť domácich výrobcov hydiny, ale najmä spotrebiteľov, ktorých zdravie je týmito výrobkami ohrozené,“ uzavrel Molnár.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Únia hydinárov Slovenska už niekoľko rokov upozorňuje na neustále sa objavujúce aféry so zahraničnými, predovšetkým poľskými potravinami. Tie sú za posledných 10 rokov spájané s viac ako 40 potravinovými aférami. Iba v prípade hydinového mäsa a vajec boli zaznamenané škandály ako zakázaný rastový hormón v poľských kŕmnych zmesiach, poľské hydinové mäso s plesňami, posypová soľ v poľských hydinových mäsových výrobkoch, poľské hydinové rezne s obsahom antibiotík, skrmovanie zakázanej mäsokostnej múčky v Poľsku, poľské hydinové výrobky s obsahom kačacieho a husacieho mäsa so salmonelou, poľské hydinové mäso s obsahom zakázaných rastových antibiotík, poľské kuracie mäso s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľské vajcia s obsahom karcinogénnych látok a s vysokým obsahom dioxínov a fipronilu. Veľký škandál bol aj v súvislosti s poľským hovädzím mäsom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Začalo sa posledné plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu pred júnovými voľbami. Na jeho úvod sa  poslanci …

Consent choices