Andrzej DUDA
Andrzej Duda. PHOTO: © European Union-EP.

Poľsko: Bývalí prezidenti a premiéri budú bojkotovať májové voľby

Všetci bývalí poľskí prezidenti a mnohí expremiéri budú bojkotovať májové prezidentské voľby, ktoré aj napriek pandémii nového koronavírusu presadzuje vládna pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS). Vo štvrtok prostredníctvom vyhlásenia uviedli, že hlasovanie, ktoré by sa malo uskutočniť prostredníctvom pošty, budú pseudovoľby. Preto vyzvali voličov a kandidátov, ktorí „zdieľajú obavy o rešpektovanie ústavy a demokratickej budúcnosti Poľska“, aby ich tiež bojkotovali.

Štvrtkové vyhlásenie podpísali niekdajší prezidenti Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski a Bronislaw Komorowski a tiež niektorí predsedovia vlád vrátane Ewy Kopacz, Kazimierza Marcinkiewicza a Leszeka Millera.

Na bojkot volieb už v utorok vyzval aj bývalý predseda Európskej rady Donald Tusk. Bývalý poľský premiér v tejto súvislosti vyjadril obavy o verejné zdravie, ako aj o legálnosť hlasovania.

Voľby výlučne prostredníctvom pošty by sa mali v Poľsku konať po prvý raz, ale parlament zatiaľ neprijal žiadne potrebné predpisy, čo vyvoláva obavy o tom, či tento proces môže byť úspešný. Predseda štátnej volebnej komisie Sylwester Marciniak uviedol, že voľby možno nebudú môcť riadne zorganizovať, pretože to je komplikované, nemajú smernice a mnohé politické sily s nimi silno nesúhlasia.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

To, či budú voľby slobodné a demokratické, spochybnila už aj Európska únia a mnohé prodemokratické organizácie.

Prezidentské voľby sú v Poľsku naplánované na 10. mája. Vláda naznačila, že hlasovanie možno o týždeň alebo dva odložia, no stále sa musí konať v máji. Favoritom volieb je podľa prieskumov verejnej mienky súčasný prezident Andrzej Duda, ktorého podporuje vládna strana PiS.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices