Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. Foto: Archív MH.

Martin Hojsík: Majú ísť naše peniaze na podporu uhlia, ropy a plynu mimo Slovenska aj EÚ?

?Pravidelne počúvam, že načo znižovať emisie na Slovensku a v Európe, keď to zvyšok sveta nerobí? Ale vedeli ste, že krajiny EÚ, vrátane Slovenska podporujú z verejných zdrojov, teda našich peňazí, zvyšovanie emisií mimo Európy? A nie, nie je za tým “zlý Bruslel.” Je to na vládach jednotlivých krajín Únie, teda aj na tej našej. Je to o nudnej, ale dôležitej téme štátnych exportno-importných bánk (ECAs). Tie napríklad z verejných peňazí garantujú zaplatenie faktúr za dodávky do rozvojových krajín.

Práca europoslanca nie je len o pléne, výboroch, politickej frakcii, ale aj o množstve konferencií a workshopov, ktoré organizujeme a zúčastňujeme sa ich. Dnes som strávil popoludnie na online seminári, ktorý k tejto téme spoluorganizujem a zúčastňujú sa ho aj zástupcovia slovenských mimovládnych rozvojových organizácií.

?‍♂️Exportno-importné banky, na Slovensku je to Eximbanka SR, majú jeden účel – podporu exportu. To znie v podstate veľmi dobre a užitočne a v princípe aj je. Ale nie je export ako export. Keď exportujete zbrane do oblastí vojnového konfliktu, tak to až také dobré nie je. Na tom sa zhodneme všetci. Na druhej strane export poľnohospodárskych strojov, alebo solárnych panelov je pozitívny. Na tom sa tiež dúfam zhodneme.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Problémom je, že jedna z oblastí, ktoré majú exportnú podporu sú aj projekty ťažby, spracovania, transportu a spaľovania uhlia, ropy a plynu. Majú dokonca 10 krát väčšiu podporu ako obnoviteľné zdroje energie.

??Takéto znečisťujúce projekty podporuje aj Eximbanka SR. A to je to, čo potrebujeme zmeniť. Aby sme z verejných, teda našich peňazí nepodporovali zvyšovanie emisií a teda klimatickú krízu mimo Slovenska a Európy. To dá rozum.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices