Smolkova
Monika Smolková, bývalá europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Smolková: Prečo ľudia protestujú a prečo sa Matovič mýli

V ostatných dňoch sme po 5-tich týždňoch vládnutia novej vlády zaznamenali prvé verejné protesty. Aj keď pripustíme, že pandemická situácia nemá obdoby ani paralely v histórii iných vlád, musíme dať v mnohom za pravdu protestujúcim na hraniciach. Najprv sa musíme pozrieť, kto sú títo ľudia. Pred týždňom to boli občania našej republiky, ktorí sa rozhodli bývať v susedných štátoch, pretože si tam vedeli lacnejšie zaobstarať bývanie. Ale ostali pracovať na Slovensku. V našom štáte pracujú, odvádzajú sociálne a zdravotné poistenia a dane. Preto vyžadovať od nich testy na Covid 19, ktoré si mali naviac aj sami zaplatiť, bolo veľmi hlúpe rozhodnutie. Väčšiu časť dňa sa zdržiavali na území našej krajiny a domov sa išli iba vyspať, a teda ak by niekto mal od nich žiadať potvrdenia, tak by to mal byť štát, v ktorom bývajú. Nevpustenie maloletých v sprievode rodiča na územie Slovenska sa podľa môjho názoru už stretávalo s porušovaním ľudských práv. Chvalabohu, nakoniec zvíťazil zdravý rozum, aj keď po silných protestoch.

Teraz opäť protestujú na hraniciach vychovávateľky a iné profesie, ktoré robia na turnusy v susedných štátoch. A opäť majú pravdu, keď sa domáhajú svojich práv a odmietajú ísť do štátnej karantény. Všetci sa chceme chrániť. Aj opatrovateľka, ktorej výplata je mnohokrát jediným zdrojom príjmu v rodine, sa chce po dvoch týždňoch vrátiť k svojim  klientom a nechce ich nakaziť, pretože by stratila financie. Ale nechce nakaziť ani svoju rodinu na Slovensku, ku ktorej sa vracia. Preto sa snažme  veriť takýmto turnusovým pendlerom, že ak ich pustíme do domácej karantény, že ju aj dodržia. Na druhej strane, ak im vláda, resp. osobne pán premiér neverí, nech využije „špicľovací“ zákon, ktorým vie sledovať pohyb jednotlivých pendlerov.  Osudy ľudí, ktorí pracujú v zahraničí nie sú jednoduché. Aby si zarobili, museli opustiť svoje deti, svoju rodinu, preto im nemôžeme brániť využiť čas, ktorí majú na relax, aby ho strávili so svojimi najbližšími namiesto štátnej karantény, ktorej podmienky sú nie vždy vyhovujúce. Pri kontrole pendlerov veľmi ochotne pomôžu aj starostovia a primátori, ktorí poznajú miestne pomery vo  svojich mestách a obciach a ktorí majú veľmi rozumné nápady, len ich nikto nechce vypočuť. Som veľmi rada, že sa v tomto prípade  hlasno ozýva aj verejná ochrankyňa  práv pani Patakyová, aj napriek protestom premiéra Matoviča. Je to jej úloha, tak isto ako sa ozvala pri nariadení týkajúceho sa obmedzenia nakupovania pre seniorov.

Viac..  Martin Hojsík: Obnova budov je súčasťou riešenia zníženia účtov za energie

Preto pán premiér Matovič, skúste dôverovať ľuďom a skúste skôr, než sa rozhodnete vydať akýkoľvek príkaz, zákaz, poradiť sa okrem epidemiológov, ktorým patrí všetka úcta a česť, aj s verejnou ochrankyňou práv a s právnikmi a ekonómami, aby ste v budúcnosti nemuseli čeliť protestom a možno aj  žalobám.

 

Monika Smolková, bývala poslankyňa EP

O Monika Smolková

Mgr. Monika Smolková je absolventkou Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove a dvojročného postpromočného štúdia Ekonomickej fakulty TU Košice. V rokoch 2009 – 2019 bola poslankyňou EP a členkou výboru pre regionálny rozvoj a členkou výboru pre kultúru a vzdelávanie. V rokoch 2006 – 2009 bola poslankyňou NR SR a členkou výboru pre školstvo, vedu a šport. Má bohaté skúsenosti v práci v samospráve. V rokoch 2002 – 2006 bola poslankyňou mestského zastupiteľstva v Košiciach a predsedničkou sociálnej komisie a súčasne vykonávala funkciu zástupkyne starostu v MČ Košice - Dargovských hrdinov, kde v rokoch 2006 – 2009 vykonávala funkciu starostky. V rokoch 2005 – 2009 bola zvolená za poslankyňu Košického samosprávneho kraja a predsedníčku kultúrnej komisie. V súčasnosti sa angažuje v práci mimovládnych organizáciách v oblasti životného prostredia, vzdelávania, kultúry, športu a v sociálnej oblasti.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices