koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Od 6. mája platia nové pravidlá. Konzílium rozhodlo spojení 2. a 3. fázy

BRATISLAVA / Na Slovensku je už 1413 potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Nákaze podľahlo 25 ľudí. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, hospitalizovaných je aktuálne 150 pacientov. Vyliečených je ďalších 24 ľudí. 

Pribudlo 5 prípadov, nákaza si vyžiadala ďalšiu obeť

Za nedeľu pribudlo 5 prípadov koronavírusu. Počet obetí vzrástol o jedno úmrtie na 25. Celkovo máme 1413 prípadov nákazy na koronavírus. 

Počet vyliečených pacientov je 643. V nedeľu otestovali 1584. 

Počet hospitalizovaných pacientov (s potvrdeným + s podozrením na COVID-19) 150. 

Konzílium rozhodlo o uvoľňovaní opatrení: 

Vzhľadom na mimoriadne dodržiavanie pravidiel, vzhľadom na správanie ľudí sme dokázali výskyt vírusu znížiť na minimum. „Dokázali sme byť úspešní nad očakávania,“ vyhlásil premiér Matovič.

Konzílium dospelo k záveru, že možeme spojiť fázu 2. a 3. Druhú vlnu si ale podľa premiéra dovoliť nemôžeme.

Pri otváraní prevádzok všeobecne platí pravidlo – 25 metrov štvorcových na jedného človeka.

Od 6. mája teda môžu byť otvorené napríklad kaderníctva, kozmetika, solária, ubytovanie – krátkodobé (penzióny, hotely s jedlom na izbu a vlastným sociálnym zariadením. Izba po hosťoch musí byť 24 hodín voľná), vonkajšie turistické atrakcie, taxi služba, bohoslužby – podľa podmienok, svadby.

Všetky dotykové plochy ako na WC musia byť neustále dezinfikované. Konzílium povolilo v obchodoch skúšanie odevov pod podmienkami, že zákazníci aj predajcovia si zdezinfikujú ruky a odev po vyskúšaní nechajú v predajni aspoň 24 hodín „odležať“.

Stoly na terasách, vo verejných vonkajších stravovacích zariadeniach musia byť od seba 2 metre, maximálne môžu byť pri jednom stole dvaja ľudia alebo rodičia s deťmi.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Rovnako budú otvorené aj rehabilitačné služby – len suché procedúry. Otvorené budú aj múzeá, galérie, zoo a výstavné siene za určitých podmienok.

Konať sa budú aj bohoslužby za účasti veriacich. Z obradov ale treba vylúčiť ľudí, ktorí majú nariadenú karanténu alebo respiračné príznaky. Hostia bude môcť byť daná len do rúk nie do úst. Po dohode s Konferenciou biskupov Slovenska sa vyznačia miesta, kde môžu ľudia od seba nachádzať. Kostoly ale nebudú musieť dodržiavať podmienku 25 metrov štvorcových na jedného človeka. Odporúča sa aj špeciálna svätá omša len pre dôchodcov.

Taxi služby –  cestujúci bude musieť sedieť len v zadnej časti vozidla, medzi ním a vodičom bude musieť byť fólia, ktorá zabráni styku. Zároveň musí šofér dezinfikovať vozidlo po každom cestujúcom. Je zakázané púšťať klimatizáciu v zadnom priestore.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices