koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Koronavírus: Europoslanci vyzvali členské štáty, aby urobili viac pre informovanie verejnosti o krokoch EÚ

Podpredsedovia EP pre komunikáciu v pondelok vyzvali členské štáty, aby urobili viac pre informovanie verejnosti o krokoch EÚ a o vzájomnej solidarite v boji proti novému koronavírusu.

„Podpora informovanosti a komunikácia sú kľúčovými [nástrojmi] pre zvládnutie súčasnej zdravotníckej a hospodárskej krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu,‟ uviedli podpredsedovia Európskeho parlamentu Othmar Karas (EPP, AT) a Katarina Barley (S&D, DE) v nadväznosti na dvojmesačné spoločné úsilie EÚ zamerané na boj proti ochoreniu COVID-19.

„V prvom rade je dôležité, aby všetky vnútroštátne orgány jasne a konzistentne informovali verejnosť o potrebných opatreniach na zamedzenie šírenia vírusu, a to najmä vtedy, keď sa bude uvažovať o procese uvoľňovania obmedzení, ktorý by mal prebiehať koordinovane v celej EÚ,‟ uviedol podpredseda EP Othmar Karas.

„V záujme udržania jednoty a solidarity v EÚ je tiež nevyhnutné, aby vnútroštátne orgány – v rámci boja proti dezinformáciám – vyvinuli snahu informovať o kolektívnych krokoch EÚ na pomoc členským štátom v tejto kríze. Tlačové konferencie a videá predsedníčky Európskej komisie [Ursuly] von der Leyen, prostredníctvom ktorých prináša aktuálne informácie, a to najmä keď sa odohrávajú v Európskom parlamente, by mali byť vysielané zoširoka v členských štátoch. Informácie vytvárajú povedomie,‟ dodal podpredseda EP Karas.

Podpredsedníčka EP Katarina Barley uviedla: „Iniciatívy na úrovni EÚ sú napokon schvaľované nielen poslancami Európskeho parlamentu zo všetkých členských štátov, ale aj ministrami z vlád všetkých krajín EÚ. My všetci sa zúčastňujeme na prijímaní rozhodnutí a my všetci sa podieľame na výsledku.‟

„Je to dôležité z dôvodu zodpovednosti, transparentnosti, demokracie a dôvery v naše riadiace štruktúry. Mnohé aspekty súčasnej krízy si vyžadujú spoločný postup a spoločné využívanie zdrojov. Týka sa to napríklad dohody na udržaní otvorených hraníc pre životne dôležité zdravotnícke vybavenie a zásobovanie potravinami, podpory podnikov, pracovných miest či spotrebiteľov, financovania výskumu funkčnej vakcíny, spoločných pravidiel pre letecké spoločnosti, podpory pre odvetvia poľnohospodárstva a turizmu, ako aj pomoci pre našich najbližších susedov a partnerov spoza hraníc EÚ,‟ dodala podpredsedníčka EP Barley .

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

„EÚ a Európska centrálna banka spoločne uvoľnili stovky miliárd eur na podporu štátnych financií a ekonomík. Bolo to možné iba vďaka úverovej bonite Európskej únie a váhe, ktorú má v prípade spoločného postupu,‟ zdôraznil podpredseda EP Karas.

„Napriek tomu sa však o veľkej časti tohto úsilia neinformuje dostatočne alebo sú verejnosti prostredníctvom silnejúcich dezinformačných kampaní dokonca servírované nepravdivé informácie, ktoré odvádzajú pozornosť od skutočného úsilia zameraného na vzájomnú podporu v týchto veľmi ťažkých a neistých časoch,‟ dodala podpredsedníčka EP Barley.

O dac

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices