europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet EÚ a koronavírus

Aj tento týždeň bude v Európskom parlamente dominovať téma boja proti COVID-19. Poslanci sa okrem toho budú venovať dlhodobému rozpočtu EÚ.

Dlhodobý rozpočet EÚ

Ak sa nepodarí načas dosiahnuť dohodu ohľadne dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021-2027, EÚ bude potrebovať záložný plán, aby mohli viaceré programy, ako napríklad Erasmu alebo podpora pre regióny, pokračovať aj naďalej. Hlasovať o tom bude výbor pre rozpočet.

Predseda parlamentu David Sassoli a predsedovia politických skupín budú v utorok spoločne s predsedníčkou komisie Ursulou von der Leyen rokovať o novom návrhu dlhodobého rozpočtu. Parlament v kompletom zložení sa bude návrhom zaoberať počas svojho plenárneho zasadnutia 13. mája.

COVID-19 v parlamentných výboroch

Členovia výborov budú tento týždeň diskutovať s komisármi o dopadoch koronavírusu vo viacerých oblastiach. Na programe sú rokovania o ochrane osobných údajov počas pandémie, o tom, ako môže digitálne transformácia pomôcť pri obnove hospodárstva, o dopadoch na bezpečnosť a migráciu a o tom, ako kríza ovplyvnila kreatívny priemysel a médiá.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Deň Európy

V sobotu 9. mája je Deň Európy, kedy si pripomíname výročie Schumanovej deklarácie. Tento rok od nej uplynulo už 70 rokov. Parlament v tento deň tradične organizuje svoj deň otvorených dverí, no tento rok presúva celodenný program do online priestoru, kde vás čakajú live rozhovory s poslancami a ďalšie aktivity.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices