sucho
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Česko zažíva 500-ročné sucho, no počasie trápi aj Slovensko. Zaprší u nás najbližšie dni?

ČESKO/SLOVENSKO / Susedné Česko zažíva 500-ročné sucho. U nás je to rôzne. Celkom dobre sú na tom Tatry, zvyšok územia trpí suchom. Zle je na tom juh a juhozápad, ale na prekvapenie aj sever Slovenska. Poľnohospodári sú nešťastní, polievať musia už aj suchomilné plodiny ako je napríklad cesnak. Situáciu by podľa meteorológov mohli zachrániť Traja zmrznutí. Tento rok neprídu, ale pošlú za seba Troch zmoknutých.

Na Orave majú veľký problém s vlahou nielen záhradkári, ale aj družstevníci. „Nespadlo vobec nič, 1.mája 5 mililitrov, 2. mája dokopy 9 mililitrov. Dokopy sme siali pred týždnom do suchého,“ vyjadril sa Vladimír Krížo, predseda PD Žaškov.

V Žaškove chovajú zvieratá a kukurica je kukuricu pre ne pestuju na krmivo. Kukurica mala mať už asi 5 centimetrov, avšak na poliach ju zatiaľ nevidieť. Pôda je úplne suchá.

No a sucho zle vplýva už aj na cesnak. „Tá „suchomilnosť“ má svoje hranice, už aj vlaňajší rok bol suchý, ale ešte ako tak sa to dalo,“ poznamenal Imrich Kováč, pestovateľ cesnaku, Komoča OKR, Nové Zámky.

V Hurbanove v apríli padlo podľa meraní za celý mesiac len 2 a pol milimetra zrážok. Nedostatkom vlahy trpia nielen rastliny, ale aj zem, na poliach vznikajú obrovské praskliny. Stroje pri poľnohospodárskych prácach sprevádza obrovský kúdol prachu. Cesnak je teraz je v štádiu zväčšovania sa hlavičiek, vo vnútri ešte nie sú vytvorené strúčiky. A pre toto štádium je dostatočné vlhko nevyhnutné. „Vychádzajúc z predpovedí počasia, z tohto sucha nechcem riskovať, že ten cesnak zastane v raste,“ dodal Imrich.

Sucho vplýva aj na dobytok

Sucho trápi aj poľnohospodárov na Zemplíne. Za normálnych okolností by kravy už v polovici apríla boli na pastve. Tento rok to ale možné nie je. Aj tu čakajú na výdatný dážď. Dobytok je zatiaľ v maštaliach.

Jačmeň, pšenica či ovos. Aj tieto jariny pociťujú nedostatok vlahy a ich rast sa zastavil.
„Žijeme v trojuholníku Domaša – Šírava – Starina. V našich podmienkach je nemožné postaviť závlahové systémy, čakáme na prirodzený dážď,“ povedal Peter Nízky, konateľ poľnohospodárskych spoločností.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Počasie sa najbližšie dni nezlepší

V tomto roku v Bratislave jediné výdatnejšie zrážky boli začiatkom marca. Pretdým chýbalo okolo 25 mm zrážok a teraz už dvakrát viac. Teda 50 mm.

Podobná situácia je na celom juhozápade a na Záhorí ešte horšia. Pohľad na hladinu Dunaja ešte veľa nehovorí, pretože je zásobovaný roztápajúcimi sa Alpami, ale ďalej od neho lúky začínajú vysýchať a kosenie trávy situáciu iba zhoršilo. Počas uplynulého víkendu spadlo zopár kvapiek dažďa a ani v najbližších dňoch to nebude lepšie. „V najbližších dňoch by malo viac asi pršať na východe Slovenska a na západe skoro nič,“ povedal meteorológ Peter Jurčovič.

Podľa oficiálnych údajov je extrémne sucho na jednej štvrtine územia Slovenska, najmä sever, juh a juhozápad. Najlepšie na tom sú Tatry a východ. Oveľa väčší problém so suchom však majú naši bratia Česi. „V Čechách majú mimoriadnu situáciu, 500-ročné sucho,“ ozrejmil meteorológ Jurčovič.

Situáciu u nich ako aj u nás by mohol zlepšiť príchod Troch zmrznutých. Po prvý raz nebudeme tŕpnuť, ale tešiť sa na nich. „Na jednej strane nebudú mrazy, na druhej strane prinesú nám vlahu, len aby sa to splnilo,“ podotkol Jurčovič. Zrážky však môžu byť rozdielne -10, 20, 30 mm. A takto nejako striedavo by to mohlo pretrvať po celý máj. „Tepelne a zrážkami by mal byť taký priemerný,“ dodal meteorológ Jurčovič.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices