Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Vyhlásenie europoslanca Michala Wiezika k očakávanej stratégii EÚ na ochranu biodiverzity

Záznam z dnešného oficiálneho mítingu komisárov uvádza, že dlhoočakávaná stratégia EÚ na ochranu biodiverzity by mala byť prijatá 20.mája. (Pôvodne sa tak malo stať už skôr; podľa pracovného programu komisie v 1. štvrťroku). Ide o dôležitý rámcový dokument, ktorý na nadchádzajúce desaťročie stanoví naše úlohy nie len v ochrane prírody, ale optimálne aj v sektorových politikách, ktoré majú na ekosystémy a druhy vplyv.

Aby bola stratégia ambiciózna a prínosná, mala by určite obsahovať záväzok striktnej ochrany značného podielu chránených území EÚ, so špeciálnym dôrazom na ochranu pralesov a starých lesov. Zamerať by sa mala aj by na schopnosť ekosystémov viazať uhlík, a priniesť záväzný cieľ na obnovu a ochranu ekosystémov, ktoré výrazne pomáhajú v boji s klimatickou zmenou, ako poloprirodzené lúčne biotopy, rašeliniská, mokrade, a opäť: prirodzené lesy.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Opatrenia na podporu biodiverzity by mali byť pevne zakorenené aj v spôsoboch obhospodarovania krajiny a produkcie potravín.

Zjednodušene povedané, ochrana biodiverzity je úzko spätá s ochranou klímy a musí byť založená na fungujúcej ochrane biotopov a prírodného prostredia druhov.

Autorom komentáru je europoslanec Michal Wiezik.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices