peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Každý tretí Slovák nevie podľa analytičky čeliť nečakanej finančnej situácii

BRATISLAVA – Počet Slovákov, ktorí nevedia čeliť nečakaným finančným výdavkom, sa vlani medziročne mierne znížil. Každý tretí Slovák má problém vykryť nečakanú opravu auta, práčky alebo zabezpečiť rodinu v čase dlhodobejšej PN či náhlej straty zamestnania. Aktuálne údaje Eurostatu poukazujú na to, že v tomto meradle Slovensko skončilo vlani na sedemnástom mieste v rámci 27 krajín EÚ.

Ako ďalej informuje analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková, najhoršie sú na tom Chorváti. V Chorvátsku totiž až viac ako polovica ľudí nedokáže čeliť nečakaným finančným výdavkom. Litva, Lotyšsko, Grécko či Cyprus majú tiež takmer polovičný podiel ľudí, ktorí sú v tzv. finančnej tiesni v krízových situáciách.

Od svojho vrcholu v roku 2012, keď v únii nevedelo vykryť nečakané finančné výdavky až 40 % ľudí, sa situácia podľa analytičky výrazne zlepšila. „Aktuálne je európsky priemer na úrovni 32 %. Práve ekonomické dopady pandémie koronavírusu preverujú schopnosť, nielen Európanov, čeliť neočakávaným finančným výdavkom. V prípade straty príjmu je predošlé šetrenie rozhodujúce,“ povedala Buchláková.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Finančný plán je podľa analytičky dôležitou súčasťou každej domácnosti. Dôležité je pred jeho zostavením aspoň dva mesiace sledovať svoje výdavky a zapisovať si, na čo konkrétne sme minuli peniaze. Pravidelným odkladaním aj menších súm je podľa Buchlákovej možné vytvoriť si finančnú rezervu na preklenutie neočakávaných situácií alebo dlhodobejším sporením si pripraviť financie na konkrétne ciele ako vzdelanie detí, vylepšenie bývania a podobne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices