pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union.

IT Fitness Test opäť preverí úroveň digitálnych zručností na Slovensku

Začína sa 9. ročník IT Fitness Testu, najrozsiahlejšieho testovania digitálnych zručností na Slovensku, ktoré aj tento rok preverí úroveň digitálnej gramotnosti žiakov, študentov, ale aj širokej verejnosti. Otázky v teste zohľadňujú mimoriadnu situáciu súvisiacu s koronakrízou, ktorá so sebou priniesla potrebu intenzívnejšie využívať online digitálne komunikačné nástroje. Test reflektuje aj na aktuálnu mimoriadnu situáciu, kedy rastie potreba online komunikácie.

Autori sa v otázkach intenzívnejšie zamerali na online komunikačné a kolaboračné nástroje, test je teda skvelým nástrojom na spestrenie výučby práce s digitálnymi technológiami. Jedným z cieľov testovania je motivovať učiteľky a učiteľov, aby počas koronakrízy ponúkli žiačkam a žiakom zábavnú a užitočnú formu výučby IT a ozvláštnili im domáce vyučovanie. 

„Koronavírus náhle vpadol do našich životov a zásadne ovplyvnil fungovanie našej spoločnosti. Meníme každodenné návyky, aby sme ochránili seba aj ostatných. Tí študenti, učitelia, zamestnanci, firmy či inštitúcie, ktorí sa vedeli tejto novej situácii prispôsobiť a aj vďaka svojim dobrým digitálnym zručnostiam vedeli lepšie reagovať na veľké zmeny, majú dnes jednoznačne výhodu. IT Fitness Test je pre všetkých neoceniteľným nástrojom na testovanie svojich digitálnych zručností. Výsledky testu z oblasti ako je kybernetická bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje, komplexné úlohy alebo len obyčajné surfovanie na internete, môžu všetkým slúžiť nielen ako informácia, ako na tom sú, ale aj ako veľká motivácia ďalej sa zlepšovať. Navyše, schopnosť posúdiť dôveryhodnosť zdroja v dobe, kedy počet dezinformácií o pandémii koronavírusu narastá, je kľúčová pri odolávaní negatívnym vplyvom falošných správ a hoaxov. Verím, že práve ťažká kríza, ktorej naša spoločnosť musí dnes čeliť, nám prinesie aj mnoho príležitostí na prehĺbenie a intenzívnejšie využívanie digitálnych technológií v triedach a firmách, čo môže v konečnom dôsledku zvýšiť konkurencieschopnosť Sloveniek a Slovákov v európskom priestore. Chcem preto všetkých vyzvať, aby sa IT Fitness testu nebáli a vyskúšali ho,“ povedal pri príležitosti štartu 9. ročníka IT Fitness Testu vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Viac..  Strážcovia prístupu musia dodržiavať všetky povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych trhoch

IT Fitness Test vznikol v roku 2009 ako súčasť iniciatívy Európskej komisie známej pod názvom „Týždeň IT zručností (eSkills Week)“. Počas 8 ročníkov sa do testovania zapojilo viac ako 200-tisíc ľudí a stovky základných a stredných škôl z celého Slovenska. Testovanie je súčasťou kampane Európskej komisie „Digital Skills and Jobs Coalition“, ktoré na Slovensku koordinuje Digitálna koalícia – Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania. Testovanie bolo zahájené na tlačovej konferencii, ktorej sa zúčastnil zástupca vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku Radim Dvořák, podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, štátna tajomníčka MŠVVŠ Monika Filipová, prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mario Lelovský a riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.
Testovanie bude dostupné do 30. júna zdarma na stránke ITfitness.sk.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices