vojna
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vyhlásenie MZVEZ SR k 75. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny v Európe

Dnes, 75 rokov od skončenia druhej svetovej vojny v Európe, si pripomíname pamiatku desiatok miliónov obetí najničivejšieho konfliktu v ľudských dejinách.

Tak ako si ctíme hrdinov Slovenského národného povstania, nášho domáceho i zahraničného odboja, 1. česko-slovenského armádneho zboru, nezabúdame ani na príslušníkov všetkých národov, ktorí bojovali v radoch sovietskej armády a rumunskej armády a pri oslobodzovaní nášho územia položili svoje životy.

Počas druhej svetovej vojny boli bezprecedentne pošliapané základné princípy a hodnoty demokracie, ľudských práv, medzinárodného práva, štátnej zvrchovanosti a územnej celistvosti. Ostatné roky opakovane ukazujú, že porušovanie týchto princípov nie je ani zďaleka vecou minulosti, a to vrátane v našom najbližšom susedstve. Preto súčasťou našej úcty k obetiam 2. svetovej vojny musí byť aj obhajoba pravidiel a princípov medzinárodného práva, ktoré boli sformované po 2. svetovej vojne v centre s Chartou OSN a Všeobecnou deklaráciou ľudských práv. Rovnako musíme odsúdiť a odmietať novodobé hnutia a ideológie šíriace nenávisť a netoleranciu v súčasných spoločnostiach.

2. svetová vojna a jej tragické dôsledky priniesli odhodlanie, aby sa takýto konflikt v Európe už nikdy nezopakoval. V západnej časti európskeho kontinentu tak z mementa 2. svetovej vojny vyrástol projekt európskej a transatlantickej integrácie. Došlo však k rozdeleniu Európy a sveta na dve proti sebe stojace zoskupenia, kvôli ktorému ďalšie generácie našich občanov, spolu s národmi strednej a východnej Európy, až do roku 1989 nemohli žiť v spoločenstve slobodných a demokratických štátov.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Súčasné ukotvenie Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii je našou slobodnou voľbou, ktorá nám vytvára podmienky pre prosperitu a bezpečnosť.

Slovenská skúsenosť s hrôzami Druhej svetovej vojny a povojnového života v neslobode, je pre nás dôležitým apelom k tomu, aby sme usilovali o účinnú medzinárodnú spoluprácu, v centre ktorej budú hodnoty demokracie, právneho štátu a rešpekt k medzinárodnému právu.

Toto je náš trvalý dlh voči obetiam 2. svetovej vojny.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices