jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Odpúšťanie dlhov? Zodpovední by na to doplatili

EURÓPA / Extrémna doba si vyžaduje extrémne riešenie. Vyhlásil to bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, ktorý de facto zachránil eurozónu pred rozpadom v roku 2012. Už vtedy hovoril, nech to stojí, čo to stojí, ale ekonomiku musíme zachrániť. Tentoraz hovorí o odpúšťaní časti dlhov spoločností, ktoré by na seba mohol prevziať štát.

Mnohým spoločnostiam bude trvať celé roky kým splatia svoje dlhy. Podľa bývalého šéfa európskej centrálnej banky by sa dostali do zdravej kondície oveľa skôr, ak by sa im časť dlhov odpustila.

“Je to pomerne nekonvečný názor, v súčasnosti sa o ňom diskutuje a myslím si, že ak tá obnova ekonomiky po koronakríze bude pomalá, tieto názory sa budú dostávať stále viac a viac dopredu,” okomentoval finančný analytik Stanislav Pánis.

Časť dlhov spoločností by mal prevziať na seba štát a cez nákup dlhopisov európskou centrálnou bankou by sa odpustili. Predstaviť si to ale nevie minister hospodárstva. “Takéto niečo spraviť by znamenalo, že už neexistuje žiadna zábrana robiť donekonečna nové a nové dlhy, lebo však odpustia,”  povedal Sulík.

O tejto téme sa už začína diskutovať aj v Bruseli. Spojencov Maria Draghiho je však zatiaľ málo.“Takýto prístup môže viesť k ľahkovážnosti a nezodpovednosti. Som za to, aby sme mali jasné pravidlá a za to, aby si každý svoje dlhy splácal sám,” uviedol europoslanec Ivan  Štefanec. Negatívny postoj  má aj ďalší slovenský europoslanec Eugen Jurzyca: “Stalo by sa to, že tí, ktorí hospodárili zodpovedne a v dobrých časoch sa pripravovali na zlé časy, by doplatili na tých druhých,“  dodal.

Viac..  P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Podľa burzových maklérov či podnikateľov by však skôr či neskôr na odpúšťanie časti dlhov malo prísť. “Z pohľadu podnikateľov je najdôležitejšie, aby štát prevzal na seba čo najväčšiu časť nákladov, ktoré firmy majú,”  povedal predseda Klubu 500, Tibor Gregor.

Finančný  analytik  si myslí, že “V takomto prostredí sa to stále javí ako lepšie riešenie akoby korporátny sektor mal tieto veľké dlhy niesť, pretože by to podkopávalo ekonomický rast na dlhé roky dopredu aj po koronakríze,”  uviedol.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices