koronakriza
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pomoc najzraniteľnejším komunitám na celom svete. EÚ zriadila letecký most humanitárnej pomoci

Európska komisia zriadila letecký most humanitárnej pomoci EÚ, ktorý sa v reakcii na koronavírus využije na prepravu humanitárnych pracovníkov a núdzových zásielok do niektorých z najkritickejších oblastí na celom svete.

Komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič odcestoval do Bangui, kde ho privítal prezident Stredoafrickej republiky Jeho excelencia Faustin-Archange Touadéra a zástupcovia humanitárnych organizácií.

Komisár Janez Lenarčič uviedol: „Ak dnes nejaká oblasť sveta zostane bez ochrany, zajtra nebudeme chránený nikto. Súčasťou našej globálnej reakcie EÚ je mimoriadny letecký most humanitárnej pomoci, ktorý umožní dostať pomoc do oblastí, kde ťažkosti s globálnou prepravou spôsobujú nedostatok zásob. Pre niektoré z najzraniteľnejších komunít na celom svete to môže to byť životne dôležité.“

Prvý let EÚ prevádzkovaný v spolupráci s Francúzskom odlieta z Lyonu a prepraví asi 60 humanitárnych pracovníkov z rôznych mimovládnych organizácií a 13 ton humanitárnej pomoci. V nasledujúcich dňoch budú nasledovať ďalšie dva lety s celkovým nákladom 27 ton humanitárnej pomoci. Na spiatočnej ceste sa po leteckom moste vrátia do vlasti občania EÚ a ďalší cestujúci zo Stredoafrickej republiky.

Na nadchádzajúce týždne sú naplánované aj ďalšie humanitárne lety EÚ, a to prednostne do afrických krajín, v ktorých môže pandémia ďalej zhoršiť súčasné humanitárne krízy.

Ako funguje letecký most humanitárnej pomoci

  • Spolupráca Komisie a členských štátov spočíva v tom, že Komisia financuje lety z členských štátov do navrhovaných miest určenia a naspäť a podľa možnosti ich kombinuje s repatriačnými letmi a rotáciou humanitárnych pracovníkov.
  • Táto možnosť je k dispozícii humanitárnym pracovníkom zo štátnych správ, mimovládnych organizácií a agentúr OSN.
  • Komisia financuje 100 % dopravných nákladov, zatiaľ čo partneri spomedzi štátov EÚ sú naďalej zodpovední za obstarávanie humanitárneho materiálu.
Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Súvislosti

V globálnej reakcii EÚ na koronavírus sa uplatňuje rovnaký princíp ako pri balíku opatrení Team Europe. Je založená na príspevkoch všetkých inštitúcií EÚ, ktoré v spojení so zdrojmi mobilizovanými členskými štátmi EÚ a finančnými inštitúciami používa na riešenie humanitárnych, zdravotných a iných dôsledkov pandémie koronavírusu.

EÚ je dlhodobo solidárna s ľuďmi v núdzi v Stredoafrickej republike a v roku 2020 podporí svojou humanitárnou pomocou 15 nových projektov v celkovej hodnote 15,2 milióna EUR. Tieto finančné prostriedky sa využijú na záchranu životov najzraniteľnejších obyvateľov. Od roku 2014 dostala Stredoafrická republika od EÚ a jej členských štátov viac ako 770 miliónov EUR humanitárnej pomoci.

Okrem humanitárnej pomoci EÚ zmobilizovala na opatrenia v reakcii na koronavírus vyše 30 mil. EUR zo svojich rôznych nástrojov vrátane trustového fondu Bêkou. Tieto prostriedky pomôžu Stredoafrickej republike riešiť jej okamžité potreby v sektoroch zdravotníctva, zásobovania vodou a hygieny, a zároveň skorším vyplatením rozpočtovej podpory podporia jej štátny rozpočet.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices