ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Naša ekonomika prehráva nad pandémiou. Smer kritizuje vládu, že pomáha málo a neefektívne

BRATISLAVA / Slovensko nad koronou vyhráva, ale dramaticky prehráva naša ekonomika. Priemyselná produkcia sa dostala na najnižšiu úroveň od veľkej krízy v roku 2009. Alarmujúca je najmä výroba automobilov, ktorá ťahá našu ekonomiku. Opozičný Smer kritizuje vládu za to, že pomáha málo a neefektívne. Minister Heger však tvrdí, že pomoc je taká rýchla, ako o ňu žiadajú podnikatelia.

Opozičný Smer-SD pokračuje v kritike nastavenej pomoci slovenskej ekonomike v boji s negatívnymi dopadmi koronavírusu. Podľa Petra Pellegriniho je totiž pomoc podnikateľom, firmám a zamestnancom na Slovensku v rámci Európy najpomalšia, najslabšia a aj najkomplikovanejšia.

Dôkazom je podľa neho len niečo cez 20 miliónov eur vyplatenej sumy podnikateľom v rámci vládou ohlasovanej prvej pomoci. Nebyť OČR a PN, teda mechanizmov, ktoré fungovali aj pred koronavírusom, by tak vláda podľa neho doposiaľ vyplatila iba 2 % celkovej ohlasovanej pomoci. Členov súčasnej vlády preto vyzval, aby okamžite začali konať a zabránili tak obrovským negatívnym dopadom na slovenské hospodárstvo v budúcnosti.

„Musím povedať, že ma vážne znepokojuje situácia, ako nezvládame zápas o ekonomickú budúcnosť Slovenskej republiky. Spory medzi premiérom, konzíliom odborníkov a na druhej strane ministrom hospodárstva a vicepremiérom pre ekonomiku a ekonómami odhaľujú neschopnosť rýchlo riešiť ekonomickú budúcnosť Slovenska,“ uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii Pellegrini s tým, že pomoc, ktorá bola slovenskej ekonomike zo strany vlády avizovaná, nefunguje a vláda tak podľa neho prehlbuje sociálnu neistotu. „Mala to byť pomoc menej komplikovaná, intenzívnejšia a viac plošná,“ dodal.

Exminister hospodárstva Peter Žiga pripomína, že nový kabinet sľuboval ekonomike pomoc v boji s koronakrízou v objeme 1 miliardy eur mesačne plus 500 miliónov eur v bankových zárukách. „Za sedem týždňov vláda rozdelila 20 miliónov eur,“ povedal Žiga. Vláda pritom podľa neho nerobí dosť ani smerom k Európskej komisii a prípadnému využívaniu výnimiek pri štátnej pomoci a nehľadá tak ďalšie možnosti pomoci podnikom na Slovensku.

Viac..  Nové iniciatívy na posilnenie vedúceho postavenia európskeho priemyslu v oblasti progresívnych materiálov

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak na tlačovej besede po rokovaní vlády informoval o tom, že k pondelkovému dopoludniu úrady práce a sociálnych vecí žiadateľom o štátne príspevky zaslali 35,4-tisíca platieb v celkovej sume 23,8 milióna eur. „Pomohli sme už celkovo 293 tisíc 516 ľuďom,“ povedal po zohľadnení počtu vyplatených pandemických ošetrovných a „péeniek“.

V reakcii na kritiku expremiéra Pellegriniho uviedol, že zamestnanci na úradoch práce a sociálnych vecí pracujú na zastaralých informačných systémoch z roku 2010.  Za to, aký informačný systém je na úradoch práce, je podľa neho spoluzodpovedný samotný Pellegrini ako bývalý vicepremiér pre investície a informatizáciu.

Ak súčasná vláda podľa ministra práce hovorila o miliardovej pomoci pre ekonomiku za jeden mesiac, tak do tejto pomoci treba zahrnúť nielen príspevky pre samostatne zárobkovo činné osoby a zamestnancov, ale aj štátne záruky za úvery podnikateľom v hodnote pol miliardy eur, odpustenie sociálnych odvodov, odpustenie preddavkov na daň z príjmov, ako aj výdavky na pandemické ošetrovné a „péenky“. „To je tá jedna miliarda dokopy, takže keď niekto niečo hovorí, má vedieť aspoň základný rozdiel medzi hruškami a jablkami,“ zdôraznil Krajniak. Ako dodal, najväčšiu finančnú pomoc pre SZČO a zamestnancov úrady práce ešte len vyplatia za apríl a máj tohto roka. „Žiadosti za apríl sa budú prijímať až od 15. mája,“ dodal Krajniak.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices