skola
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Školy bude možné otvoriť najskôr od 1. júna, avšak nebude povinná, tvrdí Igor Matovič

Školy a škôlky budú dobrovoľné, oznámil to včera premiér Igor Matovič v relácii v TV Markíza. Epidemiológovia budú dnes riešiť otázku otvárania škôl a materských škôl. Otváranie bude možné len vtedy, ak budú počty infikovaných nízke, tak ako boli za posledné dni, aj to najskôr od 1. júna. Premiér ďalej dodal, že materské aj základné školy budú pre deti dobrovoĺné a rodičia, ktorí by nechceli návrat svojich detí späť do školských lavíc, nebudú ich musieť posielať.

Igor Matovič ešte včera na tlačovej besede povedal: „Počítame, že maximálny počet detí bude zhruba dvanásť na skupinu.“ Bývalý premiér Peter Pellegrini tento krok hodnotil pozitívne.O presných termínoch rozhodnú odborníci už dnes.

V zahraničí sú už viaceré školy otvorené

V Dánsku od pondelka chodia žiaci do škôl, pričom v triede môže byť maximálne 15 detí. V Rakúsku by sa žiaci mali vrátiť do lavíc 18. mája. V Nemecku už v niektorých spolkových krajinách otvárajú školy teraz. U našich južných susedov sa otváranie škôl vôbec nespomína a ani sa neplánuje návrat detí do školských zariadení tento školský rok. V Paríži oznámili, že školy sa otvoria v pondelok, no rodičia sú zúfalí z chaosu a nedostatku informácií.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices