peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko prichádza pre korekcie zo zdrojov Európskej únie o stovky miliónov eur

BRATISLAVA – Slovensko prichádza pre korekcie zo zdrojov Európskej únie z dôvodu ich zlého riadenia a využívania o stovky miliónov eur. Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) zároveň v pondelok označila situáciu v eurofondoch za katastrofálnu. Slovensko je podľa nej v čerpaní európskych peňazí s podielom zhruba 32 % tretie najhoršie spomedzi členských krajín EÚ.

„Rozsah škôd, ktorý Slovensku hrozí v dôsledku zlého riadenia, neschopnosti, škandálov a podvodov, je v konečnom dôsledku ešte väčší, ako som pôvodne predpokladala. Vzhľadom na analýzu, ktorú som si dala spraviť na tomto úrade, Slovensku hrozia škody v hodnote stoviek miliónov eur,“ povedala Remišová. Za najhoršie považuje, že za chyby, kauzy a neschopnosť minulých vlád budú platiť občania Slovenska, a to v období, keď sú tieto peniaze v štátnom rozpočte potrebné najviac.

Dôvodmi pomalého čerpania eurofondov sú podľa vicepremiérky zlé nastavenia výziev, ich pomalá realizácia, veľká byrokracia a rôzne kauzy, napríklad, na ministerstve školstva. „Trvá 680 dní, kým si žiadateľ podá žiadosť o príspevok až po reálne čerpanie, ale 280 dní trvá proces odkedy podáte žiadosť a máte ju schválenú. Čo je v zásade neakceptovateľné,“ uviedla Remišová. Slovensko podľa nej doteraz prišlo zo zdrojov EÚ o 150 mil. eur, lebo nedokázalo vyčerpať túto sumu. Vicepremiérka upozornila, že zastavené sú niektoré operačné programy. „Veľmi zlé čerpanie je v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, v katastrofálnom stave je Operačný program Rybné hospodárstvo,“ podotkla Remišová.

Škody pre neschopnosť riadiť a čerpať eurofondy bude musieť uhradiť štát. Korekcie zdrojov EÚ v bývalom programovom období 2007 až 2013 podľa vicepremiérky dosiahli 997 mil. eur. „Korekcie znamenajú to, že projekty sa realizovali zle, alebo s chybami, alebo tam dokonca boli zistené podvody. To znamená, že peniaze, ktoré mali byť vyplatené z eurofondov, budeme platiť zo štátneho rozpočtu,“ vysvetlila Remišová. Za absolútny škandál označila to, že z uvedenej výšky korekcií pochybenia na strane štátu, riadiacich orgánov, teda ministerstiev boli v objeme 599 mil. eur. „Z dôvodu neschopnosti štátu riadne implementovať, riadiť eurofondy, Slovenská republika prišla o tieto peniaze. Z 599 mil. eur stále nie je zaplatených 330 mil. eur zo strany ministerstiev, ktoré pochybili. Tieto peniaze budeme musieť zaplatiť zo štátneho rozpočtu,“ povedala Remišová. Za uvedené programové obdobie podľa nej reálne hrozí nárast korekcií o ďalších 364 mil. eur. „Táto vláda, žiaľ, bude platiť za chyby obidvoch predchádzajúcich vlád, ktoré sa riadili jednoduchým heslom – po nás potopa,“ tvrdí podpredsedníčka vlády.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

V súčasnom programovom období 2014 až 2020 už boli uplatnené korekcie v hodnote 81 mil. eur. Ďalšie rizikové výdavky v aktuálnom období sú podľa vicepremiérky v objeme 350 mil. eur. „Z toho niečo možno budeme musieť zaplatiť zo štátneho rozpočtu, niečo nie. Korekcie na Slovensku z veľkej miery vznikali aj preto, že štát eurofondy zle riadil. Pre mňa je absolútne neakceptovateľné, aby sme o takmer 600 mil. eur prišli, museli ich platiť zo štátneho rozpočtu len preto, že štát si neplní svoju úlohu,“ dodala Remišová. V budúcom programovom období 2021 až 2027 chcú podľa nej zverejňovať zistenia a pochybenia, ale aj vinníkov, napríklad, príslušné ministerstvá. Potrebné je podľa nej zjednodušiť celý proces eurofondov, keďže majú veľmi neprehľadnú sústavu riadiacich a implementačných orgánov, resp. 48 implementujúcich subjektov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices