Johan Van Overtveldt
Predseda rozpočtového výboru EP Johan Van Overtveldt. PHOTO: © European Union-EP.

Obnova hospodárstva po pandémii koronavírusu bude pomalá a postupná, varuje predseda rozpočtového výboru EP

Tento týždeň budú poslanci rokovať o plánoch na naštartovanie európskej ekonomiky po koronakríze a hlasovať o súvisiacom uznesení. Viac v rozhovore so šéfom výboru pre rozpočet.

Pandémia koronavírusu je pre EÚ obrovskou skúškou, ktorú sme si ešte pred pár mesiacmi ani len nevedeli predstaviť. Vyžiadala si nielen mnohé obete na životoch, ale prudko zasiahla aj našu ekonomiku. Predseda rozpočtového výboru EP Johan Van Overtveldt varuje, že obnova hospodárstva bude pomalá a postupná. Prognózy, ktoré rátajú so 7,5 % prepadom ekonomickej aktivity, sú podľa neho veľmi mierne. Parlament bude tento týždeň hlasovať o plánoch na revíziu rozpočtu EÚ po roku 2020, pri tejto príležitosti sme s ním uskutočnili rozhovor na našom Facebooku.

Opatrenia EÚ proti koronavírusu

Belgický konzervatívny poslanec počas rozhovoru na facebookovej stránke poznamenal, že sa stále nachádzame vo veľkej neistote. „Ani počas vojny sa ekonomika nezastavila tak prudko. Je tu veľa neistoty: čaká nás ďalšia vlna ochorenia? Ďalšia karanténa? Akú náladu budú mať investori a spotrebitelia,“ povedal.

Od začiatku pandémie EÚ mobilizovala všetky svoje prostriedky na pomoc členským štátom pri posilňovaní ich zdravotníckych systémov a na zmierňovanie sociálnych a hospodárskych dopadov tejto krízy. Parlament žiadal aj vytvorenie masívneho ozdravného balíka na pomoc európskemu hospodárstvu poznačenému krízou. Johan Van Overtveldt podčiarkol, že toto musí byť súčasťou budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ. „Prostriedky na obnovu musia byť dostatočne veľké, no mali by byť súčasťou nasledujúceho viacročného finančného rámca (VFR) pre roky 2021-2027 a nie niečo osve,“ povedal.

Potrebujeme pohotovostné plány

Súčasný dlhodobý rozpočet sa skončí v decembri tohto roku. Ak sa nepodarí prijať načas ďalší dlhodobý rozpočet po roku 2020, tak potrebujeme záložný plán. „V júni už bude ostávať len málo času na to, aby bol VFR prijatý a spustený načas. Prerušenie súčasných európskych programov bude veľmi zlé pre občanov ale aj pre reputáciu a politickú súdržnosť EÚ,“ varoval Van Overtveldt.

Predseda rozpočtového výboru nalieha na ostatné inštitúcie EÚ, aby brali ohľad na stanovisko parlamentu. „Nový rozpočet musí dostať súhlas parlamentu. Tentokrát to nie je až také isté, ako tomu bolo pri prijímaní končiaceho sa VFR. Komisia a Rada by preto mali brať do úvahy, o čo sa tu usiluje parlament. Parlament koná v záujme občanov a snaží sa zabezpečiť, aby VFR a peniaze na hospodársku obnovu boli postačujúce na riešenie súčasnej krízy, ktorá bude mať ďalekosiahle následky aj v budúcnosti,“ povedal.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Solidarita a zodpovednosť

Plán hospodárskej obnovy po koronakríze sa niekedy prirovnáva k Marshallovmu plánu na pomoc Európe po druhej svetovej vojne. „To, čo Európa už urobila, plus keď sa ozdravný fond dostane na úroveň povedzme 1 bilióna eur, urobíme viac, ako to bolo v prípade Marshallovho plánu, “ povedal.

Komisia by mala predstaviť návrh na plán obnovy už čoskoro, no objavili sa tu veľké názorové rozdiely. Napríklad to, či by mali krajiny dostať granty alebo pôžičky. Podľa Van Overtveldta tu musíme nájsť kompromis. „Musí tu byť solidarita, určite k najviac zasiahnutým krajinám, ale aj zodpovednosť. Rozdávanie peňazí nikdy nie je riešením. Veľkou výzvou tu bude nájsť zdravú rovnováhu,“ povedal.

Ekologické hospodárstvo

V týchto časoch, keď sa hovorí o reštarte európskej ekonomiky, zosilňujú hlasy volajúce po ekologických investíciách. Európsky parlament nástojí na tom, aby sme hospodárstvo ozdravili s ohľadom na životné prostredie. Van Overtveldt označil ekologický dohovor z dielne komisie ako začiatok, no varuje, že jednotlivé návrhy sú nekompletné a nebezpečne málo financované.

Hovoril aj o „ozeleňovaní“ ekonomiky prostredníctvom financovanie poľnohospodárstva a kohéznej politiky, kam idú približne dve tretiny rozpočtu EÚ. Podčiarkol dôležitosť posilňovania odolnosti nášho hospodárstva, aby bolo lepšie pripravené na núdzové situácie, ako je tá, ktorú práve prežívame. „Nakoniec je o všetko o tom, ako zlepšiť životy a blahobyt občanov. To je jediná relevantná otázka,“ povedal.

Parlament bude tento týždeň hlasovať o uznesení k pripravovanému dlhodobému rozpočtu. Poslanci v ňom naliehajú na zachovane úlohy parlamentu, aby sa zachovala demokratická kontrola a zodpovednosť.

Očakáva sa, že poslanci vyzvú komisiu, aby predložila návrh na dočasný núdzový rozpočet pre prípad, ak sa dlhodobý rozpočet nepodarí prijať načas, aby farmári, firma a organizácie, ktoré sú závislé na peniazoch od EÚ, mohli tieto financie dostávať aj naďalej.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices