Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Lucia Nicholsonová: Európska komisia žaluje Rakúsko. Dôvodom sú prídavky na deti zamestnancov krajín EÚ

VIEDEŇ / Európska komisia podala žalobu na Súdnom dvore Európskej únie na Rakúsko za takzvanú indexáciu prídavkov na deti zahraničných pracovníkov, ktoré žijú vo svojej vlasti. Zamestnanci z chudobnejších krajín podľa nej dostávajú prídavky nižšie, z tých bohatších zase vyššie, než Rakúšania. Nariadenie, ktoré sa negatívne dotklo napríklad zamestnancov zo Slovenska, Česka, či Rumunska, považuje totiž za diskriminačné a v rozpore s únijným právom. Jeho dôsledkom je podľa rakúskych médií okrem iného aj odliv opatrovateliek z východnej Európy.

Rakúsko od 1. januára 2019 znížilo prídavky na deti ľudí z iných krajín EÚ, ktorí síce v Rakúsku pracujú, no ich ratolesti žijú v inej krajine. Na základe indexácie prídavky zodpovedajú životným nákladom v krajinách ich pôvodu.  Výsledkom je najmä to, že pracovníci z chudobnejších členských krajín vrátane Česka a Slovenska, dostávajú na svoje deti žijúce doma menej peňazí, zatiaľ čo zamestnanci z bohatších krajín viac.

Krátenie dávok porušuje „platné predpisy o koordinácii sociálneho zabezpečenia a je diskriminačné, pretože niektorí dochádzajúci zamestnanci z krajín EÚ, ktorí v Rakúsku prispievajú v plnom rozsahu k hospodárstvu, sociálnemu poisteniu, dostávajú nižšie dávky než tí, ktorých deti žijú s nimi v Rakúsku,“ zdôvodnila žalobu Európska komisia.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia tiež argumentuje, že indexácia neplatí pre Rakúšanov, ktorí pracujú pre rakúskeho zamestnávateľa v cudzine a ich deti tam s nimi žijú. Ich postavenie je pritom s cudzincami pracujúcimi v Rakúsku porovnateľné.

Kvôli podozreniu, že indexácia je nezlučiteľná s únijným právom, začala Komisia riadenie s Rakúskom minulý rok. Únijný súd sa prípadom zaoberá od konca apríla 2020, kedy sa na nich obrátil s dotazom ohľadom zlučiteľnosti s únijným právom finančný súd v Rakúsku. Ten tak učinil na základe sťažnosti českej pendlery, ktorú krátenie prídavkov postihlo.

Súčasná ministerka pre rodinu, z radu ľudovcov, Christine Aschbacherová sa vyjadrila, že opatrenie je pre Rakúsko „otázkou spravodlivosti“. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices