Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Európski výskumníci sú lídrami v hľadaní odpovede na pandémiu koronavírusu

Efektívna diagnostika, liečba a hľadanie účinnej vakcíny sú z medicínskeho hľadiska kľúčovými prvkami v boji s pandémiou koronavírusu. Bez nich nie je možné sa sústrediť na ekonomickú obnovu a zostaneme aj naďalej veľmi zraniteľní.

Medicínske riešenie si pritom vyžaduje globálnu spoluprácu. V samotných európskych databázach je v súčasnosti zaregistrovaných viac ako 200 klinických skúšaní v súvislosti s vírusom COVID-19. Európski výskumníci sú tak nepochybne lídrami v hľadaní účinnej odpovede na pandémiu,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Plénum Európskeho parlamentu sa bude problematikou vakcín a terapeutík v súvislosti s pandémiou COVID-19 zaoberať na dnešnom zasadnutí. Na diagnostiku, výskum a hľadanie inovatívnych riešení v boji s koronavírusom bolo doposiaľ na európskej úrovni vyčlenených viac ako 300 miliónov eur,“ pripomenula europoslankyňa. Ide najmä o finančné prostriedky v prípade komunitárneho programu Horizont 2020, Iniciatívy pre inovatívnu medicínu a schémy Accelerator v rámci Európskej rady pre inovácie.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Pandémia koronavírusu však z hľadiska ochrany zdravia občanov nemôže zastaviť výskum a klinické skúšanie zamerané aj na iné druhy liečby. To sa týka aj rozličných zriedkavých chorôb, závažných a život ohrozujúcich ochorení a zdravotných postihnutí,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices