patakyova
Mária Patakyová, verejná ochrankyňa práv. PHOTO: Kancelária NR SR

Michal Šimečka: Postoj poslancov k správe ombudsmanky Márie Patakyovej je hanebný

?‍♂️ Ešte jeden – pre mňa šokujúci – postreh ku včerajšiemu hanebnému postoju poslancov k správe ombudsmanky Márie Patakyovej. Počul som, že parlamentná väčšina sa k nej chová rovnako zle, ako za smeráckej vlády. Nuž, nie. Je to oveľa horšie.

V roku 2019 hlasovanie o správe ombudsmanky bez problémov prešlo. ZA hlasovalo 108 zo 135 prítomných poslancov. V roku 2020, včera, bolo ZA už len 34 zo 132 prítomných poslancov a správu „nevzali na vedomie“.

A nie sú to len poslanci SMERu, kto otočil (pred rokom boli hromadne ZA, tento rok PROTI, alebo sa zdržali). Rovnako zmenili postoj poslanci SME RODINA (pred rokom komplet ZA, tento rok komplet PROTI), a najmä poslanci OĽANO (pred rokom komplet ZA, teraz veľká väčšina z nich PROTI alebo sa zdržala).

Samozrejme, novú konzervatívnu väčšinu vďačne podporili aj Kotlebovci – kým pred rokom sa všetci zdržali, teraz boli do nohy PROTI.

▶️ Tohtoročná správa je pritom svojim zameraním aj dôrazom prakticky rovnaká, ako minuloročná. Mária Patakyová vo svojej obrane ľudí, ktorých ľudské práva sú poškodzované, nijak nepritvrdila. Napriek tomu sa však sformovala úplne nová väčšina napriek politickým spektrom, ktorá nám dala najavo svoju silu. Niečo sa zmenilo.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Z jedného hlasovania nemôžeme vyvodzovať silné závery. Zdá sa však, že kým boj proti korupcii alebo zahraničnú politiku táto vláda bude zvládať oveľa lepšie, ako tá minulá, tak ľudské práva čaká ťažké obdobie. O to viac Slovensko potrebuje silnú liberálnu alternatívu.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices