Smolkova
Monika Smolková, bývalá europoslankyňa. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Smolková: Alibizmus, amaterizmus a pokrytectvo novej vlády

Počas pandémie, keď boli mnohí nútení ostať doma, stúpla aj sledovanosť TV staníc, zvlášť správ a mimoriadnych relácií. Ľudia na Slovensku sledujú dianie na politickej scéne viac ako inokedy a hodnotia. Nová vláda prišla do ťažkého obdobia, mnohé rozhodnutia musí robiť za pochodu a aj také, aké v histórii nemajú obdobu. Ale aj napriek tomu nemôže byť jej činnosť  alibistická, amatérska a pokrytecká.

Občania sa vo voľbách rozhodli pre štyri koaličné strany aj preto, že sa jasne vymedzili proti korupcii, proti dosadzovaniu „našich“ ľudí na riadiace funkcie. Otvorene sa hlásili k transparentnosti vo všetkých svojich činnostiach, k zoštíhľovaniu štátnych organizácií, k spolupráci budúcej koalície. Sľubov bolo skutočne veľa, ale aj keď má nový kabinet za sebou iba necelé dva mesiace, je potrebné mu nastaviť zrkadlo, aby alibizmus, amaterizmus a pokrytectvo nebolo súčasťou vládnej koalície, pretože takéto vládnutie má dosah na každého občana .

Ľudia si veľmi pochvaľovali rétoriku predsedu OĽaNO Igora Matoviča pred voľbami, kde jasne deklaroval, že sa pri obsadzovaní postov v štátnom sektore nebude  prihliadať na stranícku knižku, ale na odbornosť. Aká je skutočnosť? Dennodenne sme svedkami toho, že významné odborné pozície obsadzujú neúspešní členovia strán z kandidátky do NR SR a pán premiér Matovič sa zmohol iba na vyjadrenie, že dovtedy, pokiaľ sa neurobí hrubá čiara medzi politikou a odbornosťou, aby sa ochránil aj odborný personál na ministerstvách a v štátnej správe, dovtedy sú nominácie na jednotlivé posty v úradoch v rukách ministerstiev. Takéto pokrytectvo určite nie je v súlade s predvolebnou rétorikou, ani s prijatým Programových vyhlásením vlády SR. Dokedy chce pán Matovič čakať s hrubou čiarou? Kým sa obsadia všetky významné miesta „našimi“ ľuďmi?

Ako si majú občania vysvetliť význam schváleného PVV v časti, kde sa hovorí o voľbe členov Súdnej rady, ak je skutočnosť pri jej voľbe v NR SR, ale aj priamo vo vláde úplne iná. Opäť alibi – to bude platiť až do budúcna.

V novej vláde je potrebné oceniť ministrov, ktorí sa jasne vymedzujú proti takýmto praktikám. Ako príklad chcem uviesť pani ministerku Kolíkovú, ktorá v rozhovore pre denník Pravda v článku pod názvom „Niektoré kompromisy v koalícii bolia“, veľmi otvorene sa hlási k predvolebným sľubom a odmieta alibizmus.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Pán premiér Matovič si každý deň užíva mediálny priestor a vtedy, keď si myslí, že sa mu ho nedostáva, stíha ešte aj zábavné televízne relácie, ale našťastie má ministrov, ktorí rokujú s podnikateľmi, živnostníkmi, firmami o cielenej pomoci. Ibaže, takýto minister, konkrétne pán Sulík, ktorý si ozaj zaslúži pochvalu, narazí na ješitnosť samotného predsedu vlády. Pomoc ľuďom, ktorí zatvorili zo dňa na deň svoje prevádzky a prišli o živobytie mala byť rýchla, účelná aj dostatočná. Bohužiaľ, je pomalá, neadresná a jej hodnota je výsmechom všetkým tým, ktorým štát prerušil prácu. Tu je na mieste otázka, prečo si premiér myslí, že vie  o podnikaní viac ako ekonóm Sulík? Žeby opäť ješitnosť? Ak minister hospodárstva hlasno volá po kompenzácii výpadku nájomného, asi rozumie tomu, že nájomné za prevádzku, to nie je iba úver, ale aj komunálne dane a poplatky, poistenia nehnuteľnosti, bezpečnostný systém, administratívny aparát,… a aj nájomcov príjem.

Výpočet všetkých alibistických a vyhováračských udalostí počas dvoch mesiacov by bol veľmi dlhý. Počnúc zákazom cestovania počas veľkonočných sviatkov, čo si nakoniec odniesli radoví policajti alebo nezvládnutá povinná karanténa,…

Ale to nie je účelom môjho článku. Ten je iba v pripomenutí pánovi premiérovi Matovičovi, že na vládnutie má vládu, jednotlivých ministrov, nech ich nechá odborne rozhodovať, nech okrem personálnych otázok, ktoré im veľkodušne povolil až do „hrubej čiary“, prevezmú plnú zodpovednosť aj za chod, riadenie a hlavne rozhodovanie svojich ministerstiev. Bez toho, aby boli brzdení vlastným predsedom vlády.

Mgr. Monika Smolková, bývala poslankyňa Európskeho parlamentu.

O Monika Smolková

Mgr. Monika Smolková je absolventkou Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove a dvojročného postpromočného štúdia Ekonomickej fakulty TU Košice. V rokoch 2009 – 2019 bola poslankyňou EP a členkou výboru pre regionálny rozvoj a členkou výboru pre kultúru a vzdelávanie. V rokoch 2006 – 2009 bola poslankyňou NR SR a členkou výboru pre školstvo, vedu a šport. Má bohaté skúsenosti v práci v samospráve. V rokoch 2002 – 2006 bola poslankyňou mestského zastupiteľstva v Košiciach a predsedničkou sociálnej komisie a súčasne vykonávala funkciu zástupkyne starostu v MČ Košice - Dargovských hrdinov, kde v rokoch 2006 – 2009 vykonávala funkciu starostky. V rokoch 2005 – 2009 bola zvolená za poslankyňu Košického samosprávneho kraja a predsedníčku kultúrnej komisie. V súčasnosti sa angažuje v práci mimovládnych organizáciách v oblasti životného prostredia, vzdelávania, kultúry, športu a v sociálnej oblasti.

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices