PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Ako bude vyzerať tohtoročné leto? Dovolenka v Grécku či v Chorvátsku vyzerá byť reálna

Viacerí odborníci odporúčajú  plánovať si dovolenky tu na Slovensku, ale Martin Klus z Ministerstva zahraničných vecí, ale aj Milan Bez Mapy to vidia pozitívne! Martin Klus by si vedel predstaviť leto v krajinách EÚ, v ktorých je situácia podobná ako na Slovensku, a to napríklad v Grécku, v Bulharsku či prípadne v Chorvátsku. “Uvažuje sa o otvorení leteckej dopravy do týchto krajín”, dodal štátny tajomník rezortu zahraničia, Martin Klus.

Od konca marca platí na Slovensku zákaz vstupu cudzincom. Do krajiny púšťajú iba občanov Slovenskej republiky alebo osoby s trvalým či prechodným bydliskom na Slovensku a nákladnú dopravu. Ministerstvo zahraničných vecí odporúča necestovať do žiadnej krajiny sveta. Mnohí sa však pýtajú, ako to bude vyzerať s tohtoročným letom?

„Neviem si predstaviť, že by sme ostali zavretí celé leto na Slovensku“. Martin Klus ďalej dodal, že sa rokuje o vytvorení tzv. mini-Schengenu, v rámci ktorého by sa občania mohli voľne pohybovať. „Predpokladám, ak sa nič vážne nestane a žiadna druhá vlna nepríde, tak od prvého júla si to viem predstaviť,” vyjadril sa Klus.

Jozef Rybár z cestovnej kancelárie Pelikán: “Veľmi pozorne sledujeme situáciu na celom svete a diskutujeme o tom každý deň. Veľmi by sme si želali, aby sa už v lete 2020 dalo minimálne začať cestovanie a dovolenkovanie opäť plánovať. “ Ďalej dodal: Zároveň však dúfame, že najneskôr v júli sa už postupne cestovateľské reštrikcie začnú uvoľňovať a pomaly sa začne opäť cestovať a dovolenkovať.  V kontexte aktuálneho uvoľňovania karanténnych opatrení nielen na Slovensku, ale aj vo viacerých krajinách Európy či vybraných regiónoch sveta ako juhovýchodná Ázia či Čína, sme svedkami návratu leteckých spoločností naspäť na nebo.”

Rybár ďalej doplnil:  “Viaceré zahraničné destinácie, či už európske ako Cyprus, Grécko, Chorvátsko, ale aj Turecko, či menej dotknuté časti Španielska a Talianska  alebo exotické krajiny ako Thajsko a Vietnam, oznámili snahu o spustenie hlavnej dovolenkovej sezóny 2020 za určitých bezpečnostných obmedzení.” Pýtali sme sa aj na situáciu výletných lodí, odpoveď bola jednoznačná:  ”Pokles záujmu o dovolenku na výletnej lodi nebude určite väčší než pokles záujmu o inú formu dovolenky.”

“Ak sa podarí pandémiu v týchto a ďalších regiónoch udržať pod kontrolou, cestovný ruch sa začne v najbližších mesiacoch spamätávať, no návrat do stavu pred koronakrízou potrvá roky,”uviedol Rybár.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Úspešný travel bloger Milan Bardún si myslí, že sa už v auguste rozhýbe cestovanie. Vychádzal zo situácie v Ázii, kde po vypuknutí pandémie prešlo 5 mesiacov, kým sa situácia začala stabilizovať, teda u nás by to bolo možné v auguste. Avšak dodal, že cestovanie, na aké sme zvyknutí, bude možné asi až o rok.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices