pneumatiky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Bezpečnejšia a ekologická mobilita: Európsky parlament schválil nové pravidlá označovania pneumatík

Európsky parlament schválil nové pravidlá označovania pneumatík pre osobné a nákladné vozidlá, ktoré majú spotrebiteľom priniesť viac informácií o ich vplyve na spotrebu, bezpečnosť a hlučnosť.

Nové nariadenie, na ktorého konečnom znení sa poslanci vopred dohodli so zástupcami Rady (ministrov) EÚ, potvrdzuje, že medzi povinne poskytované informácie pri predaji pneumatík bude patriť ich palivová úspornosť, priľnavosť za mokra a vonkajší hluk valenia.

V budúcnosti by k týmto údajom mali pribudnúť aj informácie týkajúce sa dojazdu, oderu, protektorovania pneumatík či ich priľnavosti na snehu a ľade. Údaje o dojazde a odere by mali byť záujemcom poskytované, keď bude k dispozícii vhodná testovacia metóda. Pri odere pneumatík počas ich používania dochádza k významnému uvoľňovaniu mikroplastov, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie.

Nový predpis upravujúci označovanie pneumatík sa bude vzťahovať aj na ťažké úžitkové vozidlá (pneumatiky triedy C3), ktorých sa doterajšie pravidlá netýkali.

Štítky musia byť pre spotrebiteľov jasne viditeľné a dostupné všade, kde sa predávajú pneumatiky, a to aj v online priestore. Mali by tiež obsahovať QR kód.

Vyhlásenie spravodajkyne

„Aktualizované označovanie pneumatík je jednoduchým, ale zároveň účinným nástrojom, ktorý podporou zmien v spotrebiteľskom správaní prispieva k bezpečnejšej a ekologickej mobilite. Toto nariadenie zaistí, že spotrebitelia dostanú pri výbere pneumatík jasné, relevantné a porovnateľné informácie,‟ uviedla spravodajkyňa Henna Virkkunen (EPP, FI).

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

„Čiastočky, ktoré sa uvoľňujú z pneumatík, tvoria väčšinu mikroplastov v životnom prostredí. Nariadenie sa venuje aj tomuto pálčivému problému tým, že do rozsahu [poskytovaných informácií] zahŕňa aj parametre dojazdu a oderu, a to hneď, keď budú k dispozícii vhodné testovacie metódy,‟ dodala poslankyňa Virkkunen.

Ďalší postup

Text nariadenia schválený Európskym parlamentom musí ešte formálne odobriť aj Rada (ministrov) EÚ. Nové pravidlá následne nadobudnú účinnosť 1. mája 2021.

Súvislosti

Zmeny v pravidlách označovania pneumatík by podľa Európskej komisie mohli viesť k zníženiu emisií oxidu uhličitého o 10 mil. ton a k zvýšeniu obratu v sektoroch výroby, veľkoobchodu a maloobchodu pneumatík o 9 miliárd eur. Nové nariadenie nahradí po svojom vstupe do platnosti pôvodné nariadenie o označovaní pneumatík z roku 2009.

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices