PHOTO:Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii

Každý rok 17. mája si celý svet pripomína Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii.

„Nikto by sa nemal báť ísť po ulici ruka v ruke s milovanou osobou. Európa bude vždy obhajovať základné práva a slobody. V tejto Únii sme si všetci rovní,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Z výsledkov výskumu FRA vyplýva, že 52% LGBT ľudí na Slovensku za uplynulý rok zažilo diskrimináciu alebo obťažovanie, priemer EÚ je 47%.

Pritom vo štvrtok poslanci NRSR v  hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv ombudsmanky Márií Patakyovej za rok 2019.

„LGBTI ľudia nechcú nič navyše. Usilujú len o obyčajný ľudský rešpekt, zachovanie dôstojnosti a možnosť prežiť svoje životy v rovnakom bazálnom právnom a existenciálnom bezpečí, ako všetci ostatní. Ak sa raz nechceme hanbiť pred svojimi deťmi, je našou povinnosťou im to umožniť.“ povedal Michal Šimečka.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Viaceré  krajiny si práve tento deň pripomínajú vyvesením LGBTI vlajkou alebo rozsvietením budovy ako to robí každoročne Európska Komisia.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices