Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. Foto: Archív EJ.

Eugen Jurzyca o korona aplikácii: Sankcie by mali ľudí odradiť od porušenia karantény

EURÓPA / Nerobte si národné aplikácie sledovanie nakazených koronavírusom, vytvorme si jednu, celoeurópsku – odkazuje Európsky parlament. Ten totiž rieši spustenie jednotnej aplikácie, do ktorej by sa zapojli všetky členské krajiny a mohli by ju používať všetci obyvatelia Únie. Podľa europoslancov by to umožnilo opätovné bezproblémové cestovanie naprieč Úniou, ale vyriešila by sa aj domáca karanténa.

Spustenie celoeurópskej aplikácie na sledovanie polohy je otázkou niekoľkých týždňov. Ide už skôr o politickú a nie technickú otázku. Napríklad aj slovenský ústavný súd pred pár dňami rozhodol, že plošné sledovanie občanov a teda zbieranie týchto dát z aplikácie nie je v poriadku.

„Umožňovala štátnej moci spracúvať osobné údaje bez toho, aby bol jednoznačne vymedzený účel takého spracúvania a spôsoby nakladania s osobnými údajmi,“ povedal predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Brusel hovorí o dobrovoľnom používaní aplikácie. Žiadna krajina nebude môcť do jej používania svojich obyvateľov nútiť. „Realita bude asi taká, že pokiaľ ľudia nebudú súhlasiť s nejakým obmedzením, napríklad že o ňom, o človeku nebude mať nejaké dáta, tak možno nebude môcť vycestovať, alebo nebude môcť užívať všetky tie práva, ktoré mu Európska únia ponúka,“ myslí si europoslankyňa Miram Lexmann.

„Takisto nám pomôže, keď budeme mať napríklad rôzne bezpečnostné opatrenia pri pohybe po schengenskom priestore, aby sme mohli opäť obnoviť ten schengenský priestor, to sa mi zdá byť veľmi dôležité,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Napríklad ak príde druhá vlna pandémie a budú sa zatvárať hranice, tak ten kto si ju odmietne dať do mobilu a nedá súhlas na monitorovanie svojej polohy, tak ho do danej krajiny nevpustia. Do hry však začínajú vstupovať aj vysoké sankcie za porušenie domácej karantény. Ľudí by mali odradiť od toho, aby si mobil nechali doma a karanténu porušili.

„Na rozdiel od tej štátnej karantény, ktorú používame teraz, táto inteligentná karanténa sa dá o niečo ľahšie obísť,“ skonštatoval poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca.

Zozbierané dáta sa budú musieť vymazať hneď ako to bude možné a bezpečné. Uchovávať sa teda budú iba počas trvania pandémie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices