koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko podporuje partnerov na západnom Balkáne v boji proti pandémii nového koronavírusu

Slovenská republika prostredníctvom programu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci SlovakAid efektívne, adresne a rýchlo reaguje na žiadosti iných štátov o pomoc pri  zvládaní pandémie COVID – 19. 

„Viaceré krajiny západného Balkánu, ktorý patrí k prioritným regiónom zahraničnej politiky SR, požiadali Slovensko o pomoc bilaterálne alebo prostredníctvom krízových koordinačných centier Európskej únie a NATO a som rád, že sa nám podarilo rýchlo zareagovať,“ vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

SlovakAid aktuálne pomáha západnému Balkánu prostredníctvom viacerých nástrojov, z ktorých najefektívnejším sú priame finančné príspevky. Tieto sú určené miestnym partnerom, ktorí podrobne poznajú situáciu a aktuálne potreby v krajine. „Preto sa rezort diplomacie rozhodol poskytnúť humanitárny finančný príspevok Srbsku vo výške 50 tisíc eur a humanitárny finančný príspevok Čiernej Hore vo výške 30 tisíc eur. Oba príspevky budú použité na nákup ochranných pomôcok a zdravotníckych zariadení pre nemocnice, konkrétne pre nemocnicu v Novom Sade v Srbsku, Klinické centrum Čiernej Hory v Podgorici a Všeobecnú nemocnicu v Berane v Čiernej Hore,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

Okrem uvedených príspevkov rezort diplomacie reaguje na potreby obyvateľov západného Balkánu aj prostredníctvom malých finančných príspevkov do 10 tisíc eur, ktoré sú predkladané našimi zastupiteľskými úradmi na základe konkrétnych žiadostí miestnych partnerov. Na boj proti novému koronavírusu bolo doposiaľ schválených päť takýchto finančných príspevkov v hodnote približne 50 tisíc eur.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

„Teší ma, že pri poskytovaní pomoci naša rozvojová agentúra SlovakAid nezabúda ani na našich krajanov žijúcich na tomto území. Zdravotnícke zariadenia pre nemocnicu v Novom Sade budú slúžiť aj pre početnú slovenskú menšinu žijúcu v srbskej Vojvodine,“ dodal minister Ivan Korčok. Iným príkladom je príspevok na zakúpenie šijacích strojov a materiálov na výrobu rúšok a ich následná bezplatná distribúcia pre miestne zdravotnícke zariadenia.

Rezort zahraničných vecí plánuje aj naďalej pokračovať v podpore našich partnerov na západnom Balkáne v boji proti pandémii nového koronavírusu prostredníctvom humanitárnej pomoci a taktiež pomáhať aj pri zmierňovaní jej dlhodobých sociálno-ekonomických vplyvov.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices