europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä uvoľňovanie opatrení proti koronavírusu

Poslanci sa budú tento týždeň venovať stratégii na uvoľňovanie oparení po koronakríze, susedskej politike a petíciám, ktoré dostali v súvislosti s COVID-19.

Koronavírus

Výbor EP pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa bude rokovať s komisárom Thierrym Bretonom o stratégii EÚ na ukončenie ochranných opatrení proti koronavírusu. Poslanci by s ním mali hovoriť a postupnom uvoľňovaní karantény v členských štátoch, implementácii európskeho fondu obnovy po koronakríze a jeho dopadov na dlhodobý rozpočet EÚ.

Členovia výboru pre verejné zdravie budú v ten istý deň diskutovať s riaditeľom Európskej agentúry pre lieky Guidom Rasim o tom, ako čo najrýchlejšie schváliť bezpečné vakcíny a lieky proti koronavírusu.

Susedská politika

Výbor pre zahraničné veci sa v utorok stretne s komisárom pre susedstvo a rozšírenie Olivérom Varhélyim. Poslanci s ním budú rokovať o politike Východného partnerstva a hlasovať o správe pripravenej pri príležitosti júnového summitu. Táto politika sa týka šiestich krajín z nášho susedstva: Arménska, Azerbajdžanu, Gruzínska, Bieloruska, Moldavska a Ukrajiny.

Migrácia a bezpečnosť

Vo výbore pre občianske slobody vystúpi v riaditeľka Európskej podporného úradu pre azyl Nina Gregori. Poslancov oboznámi s opatreniami prijatými počas pandémie, predovšetkým v utečeneckých táboroch v Grécku. Okrem nej si poslanci vypočujú aj riaditeľku Europolu Catherine De Bolle, ktorá im  odprezentuje, čo robil Europol proti trestným činom páchaným v súvislosti s COVID-19.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Petície

Výbor pre petície sa bude v utorok venovať petíciám, ktoré dostal v súvislosti s pandémiou. Týkajú sa rôznych oblastí, od zrušených dovoleniek po ochranu práv ľudí trpiacimi duševnými poruchami.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices