PHOTO: ÚVSR

Veľké uvolňovanie opatrení od 20. mája! Školy otvoria svoje brány už od 1. júna

Na dnešnej tlačovej konferencii Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím oznámili veľké uvoľňovanie opatrení medzi ne patrí aj postupné otváranie škôl. 4. fáza uvolňovania vstúpi do platnosti od 20. mája. Materské a základné školy prvého stupňa budú otvorené znova od 1. júna

4. fáza uvolňovania znamená otvorenie kín, divadiel,povolenie hromadných podujatí do 100 ľudí, otvorenie obchodných centrier ale bez detských kútikov.Ďalej bude možné otvoriť vnútorné plavárne a športoviská len pre športové kluby, vonkajšie športoviská bez šatní.Menia sa aj pravidlá poskytovatovania stravovania . To znamená reštaurácie budú môcť ponúkať stravu aj v interiéri.

Zaujímavosťou je otváranie hraníc, pričom pri návšteve bezpečných krajín, a to Maďarska, Rakúska, Česka, Poľska, Nemecka, Švajčiarska a Chorvátska v prípade návratu do 24h, nebude nutná karanténa, dodal Igor Matovič.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Školy sú zatvorené už od 16. marca a vyučuje sa len online formou.  Dánsko otvorilo svoje školy medzi prvými v Európe. Tento týždeň svoje školské zariadenia otvorilo aj Francúzsko, Holandsko či Švajčiarsko. Povinnosťou sú rúška a ,samozrejme, dezinfekcia kohútikov, stolov a v materských školách dezinfikujú aj hračky.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Inklúzia rómskych detí na Slovensku nefunguje, hrozia nám obrovské sankcie

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Žaloba …

Consent choices