PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Ako bude vyzerať uvolňovanie v praxi? V kinosále bude maximum 100 ľudí

Žiadne veľké koncerty tento rok nečakajme. Počet detí v triedach na prvom stupni základných škôl bude maximálne 20. Obmedzenia čakajme aj v reštauráciách.

Povinné rozostupy aj v reštauráciách

Aj pri konzumácii v exteriéri bol povinný rozostup ľudí,  a to 2 metre. Inak to nebude vyzerať ani v interiéroch, povinný rozostup medzi stolmi bude aj tam 2 metre, pri stolemôžu sedieť len ľudia z jednej domácnosti. Hlavný hygienik Ján Mikas skonštatoval, že boli situácie, keď zamestnanci reštaurácií rozsadzovali dospelé deti od svojich rodičov i keď žili v jednej domácnosti. Mikas sa  však vyjadril, že takéto presádzanie nie je povinné.

Otvorené divadlá aj kiná

Uvoľňovanie 4. fázy sa týka aj otvorenia kín a divadiel, avšak nie za takých istých podmienok ako sme boli zvyknutí. V jednej kinosále môže byť maximálne 100 ľudí, pričom väčšina kinosál na Slovensku má kapacitu aj 200 sedadiel. Podobné to bude aj v prípade divadiel.

Ako to bude s letnými festivalmi?

Od stredy budú povolené aj zhromaždenia do 100 ľudí. Po tomto kroku viacerým ľuďom napadla otázka, ako to bude vyzerať s festivalmi? Najväčší slovenský festival Pohoda sa tento rok konať iste nebude. Napriek pandémii však organizátori plánujú zorganizovať víkend  POHODA IN THE AIR. Ostatné festivaly ešte oficiálne nezrušili,  Igor Matovič však vyhlásil, že tento rok sa nebudú konať žiadne akcie nad 1000 ľudí.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Ako to bude so školami a škôlkami?

Od 1. júna si do školských lavíc znova po viac ako dvoch mesiacoch sadnú žiaci prvého stupňa základných škôl a tiež žiaci piateho ročníka. Od toho istého dňa môžu nastúpiť aj deti do škôlok. Materské aj základné školy však budú fungovať na dobrovoľnej báze. V materských školách bude v jednej triede maximálne 15 žiakov. Každé ráno sa bude vo veľkom dezinfikovať, merať teplota. V interiéri škôlok nebude povinné nosiť rúška. Čo sa týka lôžok, odporúča sa vzdialenosť aspoň 1 metra.

V základných školách vyučovanie bude prebiehať v triedach s maximálnym počtom 20 detí. Tak isto ako v  škôlkach bude každé ráno dezinfekcia, umývanie rúk a meranie teploty. V priestoroch školy bude povinné nosiť rúško. Školské stravovanie bude prebiehať v normálnom režime, avšak jedlo sa bude musieť skonzumovať do 3 hodín.

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Štvrtá výzva z Programu Slovensko: 50 miliónov z eurofondov na vylepšenie základných škôl

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vyhlásilo ďalšiu výzvu z nových eurofondov. …

Consent choices