KORCOK, Ivan
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Korčok: Do 15. júna sa musíme rozhodnúť, čo ďalej s hranicami

BRATISLAVA / Za uplynulých 24 hodín v našej krajine nepribudol žiaden nový prípad, dokopy tak na Slovensku je 1 495 potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Naša krajina nehlási žiadne ďalšie úmrtie, nákaze teda dokopy podľahlo 28 ľudí. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, hospitalizovaných je aktuálne 106 pacientov. Počet vyliečených stúpol o 7, ich celkový počet je aktuálne 1 192.

Na Slovensku neregistrujeme ani nový prípad, ani úmrtie. Pribudlo 2 041 testov

V pondelok na koronavírus otestovali takmer 2 041 ľudí, z toho žiaden z testov nebol pozitívny. Celkovo nákazu teda potvrdili u 1 495 pozitívne testovaných ľudí. Laboratóriá doteraz otestovali viac ako 145-tisíc vzoriek.

Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na koronavírus tak ostáva na čísle 28. Z ochorenia sa zotavilo ďalších 7 ľudí, spolu je už 1 192 vyliečených pacientov.

Permanentný krízový štáb informoval, že počet hospitalizovaných pacientov stúpol na 106. U 18 ľudí bolo ochorenie potvrdené. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú 3 osoby, umelú pľúcnu ventiláciu nepotrebuje žiaden pacient. 

Kĺzavý medián, ktorý je kľúčový pre otváranie ekonomiky, sa znížil na hodnotu 3.

Veronika Remišová vyzýva na zmiernenie dopadov koronakrízy, podporiť chce samosprávy, a to formou finančného príspevku. 

Do 15. júna sa musíme rozhodnúť, čo ďalej s hranicami

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) rokoval o koordinácii otvorenia hraníc s jeho ministerskými kolegami v rámci Slavkovského formátu. Témou tohto rokovania bola koordinácia pri otváraní hraníc.

Viac..  Kandidátku HLASu povedú do eurovolieb Becík, Ondruš a Ferenčák

Ako informoval, Rakúska strana už od 17. mája v obmedzenom režime uvoľnila hranice. Po vzore Rakúska bude ďalej nasledovať 26. mája uvoľnenie hraníc v Českej republike.

Kľúčový je ale dátum 15. jún, kedy ako Rakúsko, tak aj Česká republika plánuje úplné otvorenie hraníc. Do tohto dátumu sa teda Slovensko musí rozhodnúť, ako nastaviť režim na hraniciach. „Či umožníme Rakúsku a Česku reciprocitu, teda či aj my umožníme ich občanom cestovať na Slovensko. Toto je naša domáca úloha,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Ivan Korčok.

V rámci obdobia do 15. júna je síce na rakúskej a českej strane kontrola náhodná, no potrebný je maximálne štyri dni starý test na koronavírus, alternatívou je potom štrnásťdňová karanténa.

Pokiaľ sa epidemiologická situácia však zhorší, dátum 15. júna sa môže oddialiť.

Občanom odporúča, aby slovenskí občania sledovali webovú stránku ministerstva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices