koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

WHO čelí globálnym snahám o vyšetrenie reakcií na pandémiu

Globálni lídri z oblasti zdravotníctva sa budú snažiť o nezávislé vyšetrenie reakcií na pandémiu koronavírusu. V ženevskom sídle Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa uskutoční virtuálne stretnutie vyslancov jej 194 členských štátov. WHO bude čeliť otázkam týkajúcim sa krokov, ktoré podnikla z dôvodu pandémie.

Počas otvorenia prehovorí aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý obhajuje konanie svojej krajiny v čase pandémie. Čínsky minister zahraničia predtým opakovane kritizoval vyšetrovanie pôvodu vírusu, pričom trval na tom, že je to predčasné, keďže pandémia sa stále šíri.

Dvojdňové, tentoraz virtuálne stretnutie, ktoré každoročne hodnotí prácu agentúry OSN, prichádza v čase vzájomného obviňovania sa medzi Čínou a USA z dôvodu vírusu. Spojené štáty už dokonca zastavili financovanie WHO a podporujú svoj vlastný očkovací program. Európska únia vrátane Veľkej Británie, Austrália a Nový Zéland presadzujú vyšetrovanie postupov pri riešení pandémie a tiež zistenie poučení, ktoré z toho plynú.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Celosvetovo sa koronavírusom už infikovalo viac než 4,5 milióna ľudí a vyše 300-tisíc zomrelo. Nový vírus sa objavil prvý raz v decembri v Číne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices