koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čaká nás zdražovanie? Takýto vývoj na Slovensku predpokladajú analytici

SLOVENSKO / To, čo už mnohí z vás postrehli, potvrdzujú aj cenoví analytici – za rovnaké potraviny dnes zaplatíte viac. Ak v januári stál nákup 100 eur, teraz je to v priemere takmer 105. Približne rovnako stúpli aj náklady spojené so vzdelávaním detí. Ceny pohonných hmôt však išli dole. Nie za všetko pritom môže koronavírus, ale napríklad aj sucho. V najbližších mesiacoch odborníci očakávajú, že ceny potravín ešte stúpnu, no do konca roka by sa mohli ustáliť.

Viacerí obyvatelia Slovenska už postrehli, že ceny potravín im pomaly, ale isto stúpajú nahor. Všimli si to ale aj cenoví analytici. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka najviac zo všetkých tovarov a služieb stúpli ceny vzdelávania a potravín. „Nárast oblasti vzdelávania o 5,0 % a potraviny a nealkoholické nápoje o 4,3 %,“ priblížila ekonomická analytička Eva Sadovská.

V marci to bol nárast o 3,7%, v apríli už 4,3. „A medzimesačne o 0,7%,“ upresnila Sadovská. Ceny stúpajú najmä v dôsledku opatrení proti šíreniu koronavírusu. „Rastú neúmerne režijné náklady výrobcov a tieto sa pretavujú do konečnej ceny pre spotrebiteľa,“ vysvetlil obchodný analytik Ľubomír Drahovský.

Sú to napríklad príplatky za nočnú prácu, za dodávateľské služby navyše. Niektoré výrobky, ako sú pekárenské alebo mäsové, sa odvíjajú od cien na svetových trhoch. Ale nie za všetko môže pandémia. „Cenotvorbu v prípade potravín ale ovplyvňuje aj počasie. Aktuálne sucho farmárom príliš do karát nehrá,“ skonštatovala Sadovská.  

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Cenu bravčového mäsa už skôr zas ovplyvnil napríklad mor ošípaných. Jednou z mála komodít, kde ceny nešli nahor, ale naopak, išli dole, sú pohonné hmoty. „Ceny pohonných hmôt klesali, čo je jedna z mála pozitívnych správ pre náklady v logistike,“ uviedol Drahovský. „Sú momentálne lacnejšie ako pred rokom v priemere o 19% a od začiatku roka o 17%,“ ozrejmila Sadovská.

Nižšie ceny za dopravu tak zmierňujú celkové vyššie náklady na výrobu a distribúciu tovarov. Ako sa budú ceny vyvíjať ďalej,  je podľa analytikov veľmi zložité odhadnúť, keďže podmienky sa rýchlo menia.

„Môj predpoklad je, že v druhom štvrťroku to pôjde vyššie. Nižšie nepôjde,“ odhadol Drahovský. „Predpokladám do konca roka zastavenie,“ dodala Sadovská.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices