dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Chorváti chcú podľa médií dohodu s 5 krajinami ohľadom turistov, vrátane Slovenska

ZÁHREB / Chorvátsko chce uzavrieť dohodu o príchode turistov s piatimi štátmi Európskej únie, medzi ktorými je aj Slovensko. Napísal to záhrebský denník Jutarnji list, podľa ktorého by po už existujúce dohode o otvorení hraníc so Slovinskom mohli nasledovať 1. júna dohody s ostatnými krajinami.

Najprv je nutné nadviazať bilaterálne vzťahy s európskymi štátmi po vzore dohody so Slovinskom. Koncom týždňa by sa mohlo vedieť, ktoré štáty budú nasledovať s dohodnutým otvorením hraníc od 1. júna. Veľmi pravdepodobne to budú Česko, Maďarsko, Rakúsko a Slovensko a o dva týždne neskôr pribudne Nemecko, informoval Jutarnji list.

„Nie je nutné, aby sa (hranice) otvorili so všetkými súčasne, ale začiatok júna je plán druhej vlny dvojstranných dohôd, zatiaľ čo začiatok tretí by bol od 15. júna, kedy by sa mali nadviazať vzťahy s Nemeckom,“ napísal denník, ktorý čerpá z informácií získaných na chorvátskom ministerstve turistiky.

Chorvátsko chce podobnú dohodu aj s Čínou. Pokiaľ bude epidemiologická situácia v Chorvátsku a vo svete priaznivá do jesene, potom existuje možnosť, že by koncom augusta alebo začiatkom septembra mohli začať prichádzať čínski turisti, poznamenal Jutarnji list.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Chorvátsko už pred desiatimi dňami umožnilo príchody turistom z krajín EÚ a schengenského priestoru voľného pohybu. Pôvodne sa to týkalo zahraničných majiteľov nehnuteľností a plavidiel v Chorvátsku, neskôr ale bola interpretácia rozšírená aj na vlastníkov obytných áut stojacich v chorvátskych kempingových zariadeniach. V sobotu minister vnútra Davor Božinović spresnil, že sa povolenie na vstup do krajiny vzťahuje aj na osoby, ktoré majú rezerváciu pobytu v hoteloch, kempoch alebo súkromných ubytovacích zariadeniach.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices