les
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Iniciatíva My sme les zbiera podpisy za záchranu Štrbského plesa. Za pár dní ju podpísalo už viac ako 40 tisíc

Iniciatíva My sme les spustila zbieranie podpisov na petíciu „ZACHOVAJME SI ŠTRBSKÉ PLESO“.  Táto idea vznikla, keď zverejnili zmeny územného plánu v obci Štrba, v ktorom bolo aj výstavba rekreačných zariadení v okolí Štrbského plesa.

Aktivisti, požadajú starostu obce Štrba, ale aj poslancov obecného zastupiteľstva či  prednostu Okresného úradu v Poprade, aby nepodpísali zmenenie územného plánu obce Štrba pokiaľ nebude odsúhlasená zonácia a, aj „program starostlivosti“pre Tatranský národný park (TANAP).

PHOTO: mysmeles.sk

 

„Okolo novovytvoreného námestia by mali vzniknúť obchody, kaviarne, požičovne lyží a ďalšie doplnkové služby vrátane apartmánových domov. V bezprostrednej vzdialenosti od tejto zástavby má tiež vyrásť 4-podlažný parkovací dom, kde je investorom samotná obec Štrba.“ uviedla iniciatíva my sme les.

Pričom práve neďaleko sa nachádza prírodná pamiatka Rašelinisko, čo je mokraďový biotop.

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

„Navrhované lanové zariadenia naprieč osadou významne zmení ráz krajiny a obmedzí panoramatické výhľady na dominantné tatranské končiare Vysokú, Ostrvu, Končistú a Patriu, ktoré podobne ako plesá majú byť dominantným krajinotvorným prvkom v území a primárnym dôvodom návštevnosti.“ dodali.

Iniciatívu vyhlásili okrem My sme les aj organizácie ako Asociácia prírodného turizmu, Občianske združenie KST Hikemates a Aevis n.o.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

wiezik

Michal Wiezik: Les nám dá najviac vtedy, keď z neho budeme brať najmenej. VIDEO

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices