matovic sulik
Foto: ÚV SR.

Cestovný ruch na Slovensku si tento rok vyskúša aj Matovič so Sulíkom. Toto je riešenie, ak odložíte dovolenku

BRATISLAVA / Premiér Igor Matovič spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom predstavili ďalšiu pomoc, a to pre cestovné kancelárie a ich klientov. V súvislosti s koronakrízou prišli s riešením, ktoré bude, dá sa povedať, založené na racionálnej dohode medzi cestovnou kanceláriou a klientom. 

Slovensko bude 13. krajinou, ktorá umožní odklad dovolenky na neskôr.  Väčšina klientov cestoviek bude musieť akceptovať odklad nezrealizovanej dovolenky na iný termín, prípadne aj miesto alebo, si budú musieť počkať na výplatu uhradených peňazí za zájazd.

Ako informoval minister Sulík o rýchle vrátenie peňazí bude môcť žiadať 5 skupín ľudí, na vláde doplnili medzi nich opäť aj seniorov nad 65 rokov. Novelu zákona o zájazdoch v zrýchlenom legislatívnom konaní schválili poslanci. Podporilo ju 105 zo 119 prítomných poslancov.

Výnimky:

– tí, ktorí prišli počas koronakrízy o prácu, samostatne zárobková činná osoba alebo jednoosobová spoločnosť s ručením obmedzením, ktorej bola priznaná finančná pomoc od štátu.

– osamelí rodičia, ktorým bol priznaný nárok na pandemické ošetrovné, ženy, ktoré sú tehotné ku dňu doručenia oznámenia o náhradnom zájazde. Ak ľudia z týchto skupín odmietnu náhradný zájazd, cestovka bude povinná poslať peniaze do 14 dní od dátumu doručenia odmietnutia náhradného zájazdu.

Riešením je dohoda

Klient si môže vybrať, či chce ísť na dovolenku alebo nie. Ak klient povie, že nechce tento rok pre koronavírus cestovať, tak cestovná kancelária si môže ponechať zálohu do septembra 2021. „Je to na tom, ako sa dohodnú, my chceme len prispieť. Ako sa ale dohodnú je už ich vec. My ich chceme motivovať, aby sa dohodli,“ povedal minister hospodárstva Sulík.

Novela zákona o zájazdoch podľa premiéra Igora Matoviča môže spôsobiť, že by sa cestovka dostala do finančných problémov. Podľa jeho slov s tým ale počítajú. Ak by sa tak stalo, cestovka by mohla dostať zo štátneho fondu účelovú pôžičku na vykrytie likvidity.

Kompetencie cestovky

Cestovná kancelária je povinná dohodnúť sa s cestujúcim na poskytnutí náhradného zájazdu najneskôr do 31. augusta 2021.
  • Ak je cena za náhradný zájazd rozdielna ako suma platieb prijatých na základe zmluvy o zájazde, zmluvné strany si vzájomne vyrovnajú rozdiel medzi sumou v oznámení o náhradnom zájazde a cenou náhradného zájazdu do 14 dní odo dňa, kedy sa cestovná kancelária s cestujúcim dohodli na poskytnutí náhradného zájazdu.
  • Ak sa cestovná kancelária s cestujúcim na poskytnutí náhradného zájazdu nedohodne do 31. augusta 2021, platí, že odstúpila od zmluvy o zájazde a je povinná cestujúcemu vrátiť všetky platby, ktoré prijala na základe zmluvy o zájazde, a to bezodkladne, najneskôr však do 14. septembra 2021.
Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Cestovný ruch na Slovensku otestuje aj Matovič so Sulíkom – haluškami

Na tlačovej besede o predstavení riešení pre nájomcov a cestovné kancelárie, a ich klientov, premiérovi Matovičovi aj Sulíkovi bolo položených niekoľko otázok, ktoré zneli:

Bude štát intenzívnejšie komunikovať, či ľudom odporúčajú, aby lietali napríklad do Turecka, Španielska?

Či ministerstvo zahraničných vecí bude komiunikovať, pretože cestovné kancelárie budú mať, zrejme, motiváciu klientov tlačiť do tých zájazdov?

Bude štát intenzívnejšie podporovať slovenský trh, cestovný ruch, napríklad aj čo sa týka rekreačných poukazov, atď.? Pretože hoteliéri mali výhrady, že sa na nich nevzťahuje pomoc.

„Cestovné kancelárie ak budú vidieť, že nie je dôvod nevycestovať budú zrejme klientov motivovať. Z pozície štátu určite, aj keď sa život začne pomaly vracať do normálu, budeme definovať, ktoré krajiny sú bezpečné, a do ktorých neodporúčame vycestovanie,“ odpovedal premiér.

„Budeme chrániť, to čo na Slovensku máme,“ poznamenal premiér, na čo ihneď reagoval minister Sulík. „Napríklad tak, že ja pôjdem do Terchovej s rodinkou aj so susedmi sme sa dohodli a strávime tam pekné chvíle.“ Načo reagoval spätne Matovič: „A my pôjdeme náhodou okolo a pôjdeme tam spolu na halušky.

Na otázku, že čo ale ak tie hotely budú musieť byť pre koronakrízu zatvorené, Sulík dodal: „Beriem poľnú kuchyňu so sebou a Igorovi tam halušky navarím.“

„Verím, že letná sezóna bude na Slovensku nadupaná, aby sme ľuďom ukázali, že objavovať krásy Slovenska je vhodné aj mimo sezóny, tak možno pôjdeme na tie halušky ešte v júni,“ uzavrel premiér.

Pomoc aj pre majiteľov prevádzok a nájomcov

Vláda sa dohodla na riešení problémov ľudí, ktorí nemohli mať pre koronakrízu otvorené prevádzky. 

  • Príspevok prenajímateľa, štátu a nájomcu. V príp
  • ade ak prenajímateľ zlaviľ z nájmu za obdobie kedy mal nájomca problém splácať o 50%, štát mu doplatí zvyšných 50%.
  • Ak prenajímateľ zľavil o 40%, 40% doplatí štát a zvyšných 20% nájomca zaplatí – rozloženie na splátky 48 mesiacov.
  • Ak nájomca musí zaplatiť 100% môže si to rozložiť na splátky 48 mesiacov.

Premiér Matovič povedal, že ak už za nejaký mesiac zaplatili nájom, stále si túto pomoc môžu uplatniť. Podľa ministra Sulíka ide o to, že koľko prenajímateľ zľaví, toľko mu štát pomôže. Vrchná hranica je ale 50% zľavy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices