supermarket, nakupovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zákaz nedeľného predaja: Koalícia sa nevie zhodnúť, experti hovoria o veľkých stratách

BRATISLAVA / Malé obchody zrejme čakajú po koronakríze ďalšie problémy. Experti sa obávajú zákazu nedeľného predaja. Kým koalícia sa nevie v názore zjednotiť, ekonómovia hovoria o veľkých stratách, v prípade, ak by sa v obmedzení nedeľného predaja pokračovalo na trvalo. V parlamente pritom ležia už dva opozičné poslanecké návrhy, ktorými chcú presadiť, takéto obmedzenie.

„Keď skončí mimoriadny stav, tak skončí aj zákaz nedeľného predaja,“ povedal v relácii Na Hrane minister hospodásrtva Richard Sulík. Ten už dlho patrí k politikom, ktorí majú v téme zákazu nedeľného predaja v maloobchode jasno. Ešte pred niekoľkými dňami tvrdil, že s s premiérom Matovičom si to už dávno vydiskutoval. Mi opakovane prisľúbil, že keď skončí ten mimoriadny stav kvôli korone, že tie obchody budú opätovne otvorené,“ poznamenal.

Dnes to ale vyzerá tak, že jasná a vydiskutovaná situácia sa zamotala. A odpovede už také jednoznačné nie sú.

Matovič: Dohoda v koalícii je taká, že kým nie je dohoda tak nemôže sa meniť niečo, a že sa vrátime do toho pôvodného stavu. Asi takáto je situácia. Richard…?“
Sulík: „Nemám čo dodať, povedal to pán premiér úplne presne.“

A zatiaľ čo politikov vo vnútri koalície ešte zrejme čaká veľká názorová búrka, experti v tom majú jasno. Obchodníkom sa po koronakríze chystá druhá poriadna facka.  Baviť sa o tom, že teraz im ešte priložím, že ich zavriem na sedminu predajného času a na jeden deň v týždni naviac je podľa mňa až ekonomicky nebezpečné aby sme to testovali,“ vyjadril sa Martin Vlachynský, analytik INESS.

Diskusia o zákaze nedeľného predaja sa v spoločnosti objavuje pravidelne už niekoľko rokov. A zatiaľ čo takejto zmene naklonení politici zväčša argumentujú zaslúženým oddychom pre zamestnancov, ekonómovia hovoria o veľkých stratách.  Bude nasledovať zníženie tržieb, obchod bude musieť prepúšťať, pretože tí ľudia tam nebudú musieť pracovať v nedeľu a môže to znamenať aj to, že ľudia, ktorí odkladali nákupy budú ich doháňať napríklad v zahraničí,“ pokračoval Vlachynský, analytik INESS.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Rozhodnutie nechať na obchodníkov

Riešením by preto podľa odborníkov bolo, aby sa so zákazom nedeľného predaja vysporiadal trh. A samotní zákazníci, ktorí by sa sami rozhodli či v nedeľu ísť do obchodu alebo prírody. Bez toho, aby im to niekto diktoval. Neviem prečo sa tá diskusia obmedzuje iba na obchody. Bavme sa teda o pohostinstvách, bavme sa o zábavných podnikoch, o akvaparkoch, bavme sa o priemysle,“ dodal Vlachynský.

Treba ponechať dobrovoľnosť obchodným spoločnostiam v tom, že sa rozhodnú kto chce vychádzať svojmu spotrebiteľovi v ústrety s tým, že mu bude predávať sortiment aj v nedeľu. Respektíve taký, ktorý bude uprednostňovať svoj vzťah k svojmu zamestnancovi,“ uviedol analytik agentúry T.E.R.N.O. Ľubomír Drahovský.

No kedy bude jasná odpoveď zatiaľ nevieme. Keďže premiéra zatiaľ evidentne nepresvedčil ani člen jeho kabinetu a ani argumenty expertov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Začalo sa posledné plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu pred júnovými voľbami. Na jeho úvod sa  poslanci …

Consent choices