testovanie
PHOTO: FB Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

Amnesty International adresovala Rade Európy otvorený list so sťažnosťou s karanténou rómskych osád

Mimovládna organizácia napísala otvorený list Rade Európy. V liste vyjadrila obavy so zaobchádzaním s ľuďmi, ktorí žijú v rómskych komunitách na Slovensku, ale aj v Bulharsku počas pandémie koronavírusu.

„Zavedenie opatrení sprevádzala v oboch krajinách čoraz nepriateľskejšia rétorika, ktorú politici a političky často zneužívali na stigmatizáciu Rómov a Rómok a na zavádzanie represívnejších protiepidemických opatrení. V Bulharsku koaličná strana Bulharské národné hnutie (VMRO) napríklad označila štvrte s väčšinovou rómskou populáciou za „skutočné hniezda nákazy“, ktoré kolektívne ohrozujú väčšinovú populáciu, a žiadala o ich uzavretie. Takáto nenávistná rétorika môže už beztak marginalizované skupiny ešte viac izolovať,“  upozornila Amnesty International.

Podľa AI vlády v spomínaných krajinách, uložili povinnú karanténu na rómske osady, aké nezaviedli voči žiadnym iným skupinám obyvateľstva.Amnesty International ďalej podčiarkla, že týmto krokom chcú upozorniť na rovnaké zaobchádzanie podľa Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv ,ale aj na Smernicu EÚ o rasovej rovnosti.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices