utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Maďarsko mení pravidlá. Po zásahu Súdneho dvora EÚ zatvára tranzitné zóny a azylantov presúva do vnútrozemia

Maďarsko vo štvrtok oznámilo, že zatvára tranzitné zóny na hranici so Srbskom. V tranzitných zónach zadržiavajú žiadateľov o azyl, pokiaľ sa čaká na vybavenie ich žiadostí.

Šéf úradu vlády Gergely Gulyás povedal, že zhruba 280 žiadateľov o azyl presunú do prijímacích centier v krajine.Toto rozhodnutie padlo po tom, ako Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že zadržiavanie žiadateľov o azyl v Maďarsku v tranzitných zónach je identické väzbe.

Tranzitné zóny boli častým terčom rozsiahlej kritiky zo strany ľudskoprávnych skupín z celého sveta. Sú postavené z kontajnerov, kde žiadatelia žijú v deprimujúcom prostredí bez dostatočnej zdravotnej starostlivosti.Okrem iného sa napríklad poukazovalo aj na časté rozhodnutia Maďarska neposkytovať jedlo dospelým, ktorých žiadosti o azyl zamietli, ale oni zostali v tranzitných zónach, kým sa neuskutočnil odvolací proces.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices