Monika Smolková
Bývalá europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: European Union.

Monika Smolková: Kedy sa zbavíme strachu a čo všetko v rámci neho tolerujeme?

Uplynulé dva mesiace pandemická kríza inšpirovala mnohých ľudí k rôznej tvorivej aktivite, nevynímajúc kreslené vtipy. Najviac ma zaujal obrázok, na ktorom je smrtka s rúškom na tvári a dezinfekčným prípravkom čistí svoju kosu. Pod obrázkom bol aj text „… narobili toľko paniky, že sa aj sama bojím“. Je to veľmi vtipné, veselé ale aj na zamyslenie. Zvlášť v kontexte udalostí dnešných dní a zvlášť pri vyjadreniach súčasnej politickej elity. Kam až siaha náš strach, kedy sa prestaneme báť? Je to strach, ktorý nám bráni sa ostro vymedziť voči vyjadreniam pána premiéra Matoviča – „štekajúce psy za hranicami“? A je úplne jedno, v akom kontexte to povedal. Prečo mu to tolerujeme? Koho tým pomenoval? Nespokojných občanov, voličov Slovenska, ktorí či už dobrovoľne, alebo nie si zarábajú za našimi hranicami? Títo ľudia sa nevracajú z dovoleniek, ale  sú to pracujúci ľudia, ktorí živia svoje rodiny.

Je to strach, ktorý nám bráni hovoriť o zlyhaniach vlády a jej premiéra pri riešení súčasných problémov? Ešte 12. marca tesne pred zasadnutím krízového štábu bývalej vlády, zvolal Igor Matovič tlačovú besedu, na ktorej hovoril o tom, že ide ponúknuť vtedajšiemu predsedovi vlády Pelegrinimu riešenie, ako nátlakovými SMS-kami kontrolovať prichádzajúcich občanov zo zahraničia v domácej karanténe. Chválil sa tým, že už to ma predjednané s najväčším slovenským telekomunikačným operátorom. Prečo po dvoch mesiacoch, keď zlyháva štátna aj smart karanténa, nevyužije toto riešenie pre ľudí, ktorí bezradne stoja na hraniciach niekoľko hodín a nevedia sa dostať k svojím najbližším? Osobne sa chcel Igor Matovič pýtať aj na plán, presný postup na krízové riešenia počas pandémie. Kritizoval bývalých predstaviteľov vlády za živelné správanie. Po dvoch mesiacoch vládnutia je potrebné sa nebáť a spýtať sa vlády na plán na najbližšie obdobie, aby aj posledná zatvorená prevádzka vedela, kedy otvorí svoje dvere zákazníkom. Aby sme neboli svedkami živelnosti, keď niečo vláda ohlási, potom to neplatí, resp. platí s obmedzeniami, presúva sa, keď minister niečo ohlási, následne to premiér zneguje,…

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Je to opäť strach, ktorí bráni podnikateľom a živnostníkom, aby sa jasne ale hlavne hlasno vyjadrili k pomalej, komplikovanej a neefektívnej pomoci od štátu? Pri počte 1 – 6 denne pozitívne hlásených testovaných ľudí na Covid 19 je už čas nájsť rovnováhu medzi epidémiou a naštartovaním ekonomiky. Pretože pokles ekonomiky sa rovná mínus finančných prostriedkov do zdravotníctva a to je priamo úmerné nárastu odvrátiteľných úmrtí. Tých, o ktorých bola aj predvolebná kampaň súčasného premiéra Igora Matoviča a za ktorých pálil sviečky pred úradom vlády. Je čas prestať sa báť a pripomenúť mu to.

Monika Smolková, bývala poslankyňa EP.

O Monika Smolková

Mgr. Monika Smolková je absolventkou Pedagogickej fakulty UPJŠ v Prešove a dvojročného postpromočného štúdia Ekonomickej fakulty TU Košice. V rokoch 2009 – 2019 bola poslankyňou EP a členkou výboru pre regionálny rozvoj a členkou výboru pre kultúru a vzdelávanie. V rokoch 2006 – 2009 bola poslankyňou NR SR a členkou výboru pre školstvo, vedu a šport. Má bohaté skúsenosti v práci v samospráve. V rokoch 2002 – 2006 bola poslankyňou mestského zastupiteľstva v Košiciach a predsedničkou sociálnej komisie a súčasne vykonávala funkciu zástupkyne starostu v MČ Košice - Dargovských hrdinov, kde v rokoch 2006 – 2009 vykonávala funkciu starostky. V rokoch 2005 – 2009 bola zvolená za poslankyňu Košického samosprávneho kraja a predsedníčku kultúrnej komisie. V súčasnosti sa angažuje v práci mimovládnych organizáciách v oblasti životného prostredia, vzdelávania, kultúry, športu a v sociálnej oblasti.

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices