hranica
Ľudia vracajúci sa na Slovensko čakajúci na hraničnom priechode Jarovce - diaľnica. PHOTO: PZ SR

Štátny tajomník Martin Klus sa ospravedlnil občanom pre nefungujúcu aplikáciu

BRATISLAVA / V piatok popoludní, približne o 15tej hodine, malo Slovensko spustiť do ostrej prevádzky aplikáciu eKaranténa a dať tak prišelcom zo zahraničia možnosť vyhnúť sa štátnej karanténe. Aplikácia je stále nefunkčná. Krátko po 20:00 zvolal informatik Ján Bučkuliak tlačovú besedu na hraniciach, aby vysvetlil, kde nastala chyba.

Bezpečnosť aplikácie pre používateľa totiž musia schváliť spoločnosti Apple a Google a zatiaľ sa tak nestalo. „Na stránke korona.gov je zverejnený presný popis. Po prvé treba vyplniť formulár, po druhé stiahnuť a aktivovať aplikáciu. Tá ale nie je ešte schválená, tým pádom tretí bod a teda príchod na hranice, nemohol ešte prebehnúť,“ uviedol informatik Ján Bučkuliak. Na hraniciach pri vstupe na Slovensko sa popoludní začali tvoriť kolóny áut, v ktorých ľudia stále čakajú, kedy bude aplikácia v prevádzke, aby mohli hranice prekročiť.

„Informovanosť mohla byt lepšia z našej strany, aj preto by som sa chcel ospravedlniť občanom,“ povedal na margo smart aplikácie štátny tajomník MZV Martin Klus.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Bezplatná mobilná aplikácia bude zaznamenávať pohyb majiteľa telefónu a vyhodnocovať, či dodržiava podmienky domácej izolácie. Aby ju nebolo ľahké oklamať, môže Vás kedykoľvek vyzvať, aby ste odoslali fotografiu, ktorou dokážete, že mobil máte pri sebe.

Na vypätú situáciu reagoval aj premiér Igor Matovič prostredníctvom sociálnej siete.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices