les
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dnes si pripomíname Európsky deň národných parkov

24. mája si pripomíname Európsky deň národných parkov, ktorý vznikol pri spomienke na vytvorenie prvých národných parkov vo Švédsku v 1909. Cieľom tohto dňa je  upozorniť ľudí na dôležitosť a ochranu národných parkov.

Na Slovensku máme v súčasnosti 9 národných parkov, tiež  máme celkovo 23 veľkoplošných chránených území, a to národné parky a chránené krajinné oblasti.

Celková výmera veľkoplošných chránených území zaberá skoro 23 % (presne 22,49% ) z celého územia SR.

„Národné parky sú najvýznamnejším prírodným dedičstvom, aké máme. Aj našich deväť národných parkov dnes oslavuje svoj európsky deň. Naša príroda sa pre mnohých z nás stala útočiskom v čase najťažšej pandémie a teší sa stále zvýšenému záujmu.“ Uviedla Zuzana Čaputová k dnešnému sviatku.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Na chránené parky dohliada na Slovensku Štátna ochrana prírody SR.  Natura 2000 je európska sústava chránených území, ktorú členské štáty Európskej únie vyhlasujú pre zachovanie najcennejších a ohrozených druhov a biotopov Európy.

Chcete si otestovať svoje znalosti o životnom prostredí v EÚ? Kvíz si viete urobiť TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices