matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Matovič sa dohodol s Babišom. Od stredy sa bude medzi Slovenskom a Českom cestovať bez karantény

BRATISLAVA / Za uplynulých 24 hodín v našej krajine pribudli dva nové prípady, dokopy tak je na Slovensku 1 511 potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Naša krajina nehlási žiadne ďalšie úmrtie, nákaze teda dokopy podľahlo 28 ľudí. Ako informuje Národné centrum zdravotníckych informácií, hospitalizovaných je aktuálne 61 pacientov. Počet vyliečených stúpol o 6, ich celkový počet je aktuálne 1 307.

Osoby v štátnej karanténe v nej musia zotrvať do otestovania alebo aktivácie eKarantény

Všetky osoby, ktoré sa v utorok 26. mája o 8:00 budú nachádzať v zariadeniach štátnej karantény, v nej musia zotrvať na dobu nevyhnutnú na vykonanie testu na Covid-19 alebo preukázať sa aktivovanou mobilnou aplikáciou eKaranténa.

Potvrdenie aktivácie mobilnej aplikácie eKaranténa osobám zabezpečí príslušník Policajného zboru SR v zariadení určenom štátom, informovala Dáša Račková z ÚVZ SR.

„Následne po zistení negatívneho výsledku testu na ochorenie Covid-19, alebo po potvrdení aktivovania mobilnej aplikácie eKaranténa, sa tejto osobe nariaďuje izolácia v domácom prostredí v celkovej súhrnnej dobe 14 dní. Tieto osoby sú povinné sa bezodkladne presunúť na miesto izolácie v domácom prostredí,“ uvádza sa v nariadení.

Premiérovi Igorovi Matovičovi sa podarilo dohodnúť s českým premiérom Andrejom Babišom. Slováci tak od 27. mája môžu vstúpiť do ČR na 48 hodín bez potreby negatívneho testu na COVID-19 a karantény.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

V Česku otvárajú hotely aj reštaurácie

Česká republika od dnešného dňa zaviedla rozsiahle uvoľňovanie korona opatrení. Napriek tomu, že epidemiologická situácia tam nie je zďaleka taká priaznivá ako u nás, k normálnemu životu sa vracajú rýchlejšie ako my.

Vymedzené hodiny pre nákupy seniorov v Českej republike končia. Opatrenie, ktoré malo obmedziť šírenie koronavírusu medzi starými ľuďmi, ktorí sú najohrozenejšou skupinou, zrušila v pondelok česká vláda. Oznámil to minister priemyslu Karel Havlíček.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices