koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Česko sa napriek novému epicentru nákazy vracia do normálu. Rúško si už na ulici nemusíte dať

ČESKO / Česko je už o krok bližšie k normálnemu životu. Dnes uvoľnilo ďalšie opatrenia, hoci situácia je tam horšia ako u nás na Slovensku. Najväčším problémom je ohnisko nákazy medzi stovkami baníkov v oblasti Karviná.

Najväčším ohniskom nákazy koronavírusom sa stala  baňa Darkov. Tá okamžite zastavila ťažbu uhlia. „Takže pán hejtman hovoril o 212 prípadoch na Darkove. Ráno už ich bolo spracovaných a vytrasovaných 221,“ uviedla miestna hygienička Pavla Svrčinová.

Hygienici v spolupráci s armádou celý víkend plošne testovali baníkov a ich rodiny. K vyhláseniu stavu nebezpečenstva krízový štáb nakoniec nesiahol. „Dohľadávalo sa 652 kontaktov z toho 350 zamestnancov Darkova je v karanténe,“ povedal hejtman Moravskosliezkeho kraja Ivo Vondrák.

Zdatní chlapi, ktorých len tak niečo neporazí teraz majú strach. Aj pán Ivan, ten fára už dvadsať rokov: „Tak každý sa bojí ale tomu sa človek nevyhne. Bojím sa hlavne o rodinu, s tým nič neurobíme.“ 

„Každý baník v lampe má GPS. To nám veľmi pomohlo,“ dodáva Svrčinová. Česko má takmer 900 nakazených, zomrelo cez tristo ľudí a cez to sa však pokračuje v uvoľňovaní protiepidemiologických opatrení.

Bolo to jedno z najťažších protikoronavírusových opatrení, ktoré v Čechách padlo. Na ulici totiž rúško už nepotrebujete.  To si nemôžete dať dole v MHD, divadlách, kinách, na koncertoch do 300 ľudí a od dnes aj vo vnútri reštaurácií.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Jedna z najfrekventovanejších ulíc v Českej republike v Ostrave, čakali návštevníci reštaurácií ako na spasenie. „Všetci majú neskutočnú radosť si dať konečne poriadne jedlo z porcelánového taniera. Za prvé, celý personál, všetci tu nosíme rúška, potom tu máme dezinfekciu, ktorou dezinfikujeme stoly a máme tie dvojmetrové rozostupy,“ povedal majiteľ reštaurácie.

Zvonenie si dnes po dvoch mesiacoch vypočuli žiaci prvého stupňa, i keď rada rodičov svoje deti nechala doma. Dochádzka nie je povinná a povolené sú aj návštevy domovov dôchodcov a ich príbuzní sa musia striedať po dvoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices